Autoverkopen in november 26,4% lager dan jaar geleden – update

De cijfers waren conform de verwachtingen, aldus een woordvoerder van de RAI. Er zijn dit jaar 484.222 nieuwe auto's verkocht, terwijl de RAI vooraf een schatting had gemaakt van 500.000 verkochte auto's over heel 2012. De aanhoudende crisis zorgt ervoor dat consumenten en bedrijven de aankoop van een nieuwe auto uitstellen. Zoals verwacht doen vooral de kleine en zuinige auto's het goed, niet alleen omdat deze in onderhoud en gebruik goedkoper zijn, maar ook omdat de overheid lagere belastingen heft op deze voertuigen (minder fiscale bijtelling). Niet alleen particulieren kopen vaak een kleine auto, ook bedrijven overwegen deze optie volgens de woordvoerder van de RAI steeds vaker.

In 2011 werden er in totaal 538.602 auto's verkocht, dit jaar ligt de verkoop ongeveer 10% lager. De best verkochte modellen van de afgelopen maand waren de Renault Megane (10% marktaandeel), de Ford Focus (4,4%) en de Volkswagen Up! (4,1%). Voor de volledige lijst van alle verkochte auto's per merk en model heeft RTL-Z een overzicht online gezet. Die kunt u ook hier downloaden (PDF). Dat het met de automarkt in Nederland erg slecht gaat blijkt wel uit het feit dat de Autorai volgend jaar niet doorgaat.

BronRTL-Z

Update: Een blik werpend op de lijst van alle verkochte merken en modellen auto's vallen mij een aantal trends op. Luxe sportwagens en andere dure automerken verkochten in 2012 bijna allemaal beter dan in 2011. Dat zijn merken als Ferrari, Bentley, Jaguar, Land Rover, Mini en Porsche. Alleen Aston Martin en Maserati vielen in het topsegment een beetje buiten de boot. Verder wisten Duitse autofabrikanten voor het hogere prijssegment (zoals Audi, Mercedes en BMW) dit jaar ook iets meer auto's te verkopen dan vorig jaar. De grote klappen vallen vooral bij de merken die auto's maken met een gemiddelde of lage verkoopprijs. Dat zijn merken als Alfa Romeo, Citroën, Fiat, Honda, Mitsubishi, Opel, Peugeot, Seat, Skoda en Suzuki. Het grafische overzicht ziet er als volgt uit.

Bron: RAI en Bovag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.