Deze week maakte kredietbeoordelaar Standard & Poor's bekend dat zij het vooruitzicht op de Amerikaanse kredietwaardigheid naar beneden heeft bijgesteld. Amerika behoudt vooralsnog haar AAA status, maar krijgt een duidelijke waarschuwing: er moet echt werk gemaakt worden van structurele bezuinigingen om het allerveiligste kredietkeurmerk niet te verliezen. Standard & Poor's schat de kans van een afwaardering in op één op drie. 

http://www.bloomberg.com/news/print/2011-04-18/standard-poor-s-puts-negative-outlook-on-u-s-aaa-rating.html

President Obama – op campagne om zijn bezuinigingsmaatregelen aan te prijzen – liet zich niet uit het veld slaan door het nieuws en wilde niet al te lang stil staan bij de mogelijke afwaardering. Maar hij was dan ook voorbereid op het besluit van Standard & Poor's; zijn stafmedewerkers hebben volgens bronnen van de Washington Post bij de kredietbeoordelaar druk uitgeoefend en hen gevraagd om het vooruitzicht op “stabiel” (niets aan de hand) te houden.

http://www.washingtonpost.com/business/economy/obama_administration_officials_tried_to_keep_sandp_rating_at_stable/2011/04/19/AFfAeO8D_story.html

Na de bekendmaking van de mogelijke afwaardering door Standard & Poor's daalde de rente op Amerikaanse staatsobligaties. Dat is zeer opmerkelijk, wanneer immers de kredietwaardigheid in twijfel wordt getrokken dan acht men het risico dat de schulden niet afbetaald worden groter en wordt er zoals gebruikelijk een hogere rente gevraagd. Het tegenovergestelde gebeurde.  

http://www.rtl.nl/xl/#/u/d9fa814d-e015-4213-892c-12c300eb7dba