Allianz: “Bubbel in Duitse staatsobligaties dreigt”

Verzekeraar Allianz voorziet een bubbel in Duitse staatsobligaties en wil daarom meer bedrijfsobligaties gaan kopen. Dat zegt Andreas Gruber, de man die verantwoordelijke is voor het beheer van de beleggingsportefeuille van de Duitse verzekeraar, in een interview. “Allianz heeft nooit veel belegd in Duitse staatsobligaties, er waren altijd genoeg betere alternatieven in de semi-publieke en private sector en in obligaties die niet in euro’s zijn uitgegeven”, zo verklaarde Gruber, die een vermogen van €638 miljard beheert.

De rente op Duitse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar zakte afgelopen vrijdag naar 0,01%, wat betekent dat Duitsland zelfs voor een langere periode gratis kan lenen. Alleen in Japan en Zwitserland kunnen voor een nog langere termijn lenen tegen een negatieve rente. De rente op Duitse staatsobligaties is vrijwel onafgebroken gedaald sinds de introductie van het stimuleringsprogramma van de ECB. Nu de ECB ook bedrijfsobligaties gaat opkopen zal de rente vermoedelijk nog verder dalen.

german-bond-yield

Rente Duitse staatsobligaties is al bijna nul procent (via Bloomberg)

Allianz anticipeert op beleid ECB

Voor Allianz is dit een mooi moment om bedrijfsobligaties te kopen, want nu de ECB het schuldpapier ook gaat kopen ontstaat er een opwaartse druk op de koersen van deze obligaties. Maar volgens vermogensbeheerder Andreas Gruber van Allianz zal de impact op obligatiemarkt beperkt blijven. In een interview in München zei hij daar het volgende over:

“Het volume aan bedrijfsobligaties dat de ECB zal opkopen is relatief gezien veel kleiner dan het volume aan staatsobligaties en zal daarom ook geen grote impact hebben het rendement en de liquiditeit van deze markt. We zullen onze positie in bedrijfsobligaties licht uitbreiden. Ook moeten we naar andere gebieden kijken, omdat we geen obligaties met een negatieve rendement kopen.”

De obligatieportefeuille van Allianz bestond eind vorig jaar voor het grootste deel uit staatsobligaties (38%) bedrijfsobligaties (35%). Van het totaal beheerde vermogen van de Duitse verzekeraar bestaat op dit moment 29% uit leningen aan bedrijven, tegenover 26% een jaar eerder. Vermogensbeheerder Gruber wil in de toekomst meer beleggen in vastgoed, infrastructuur en duurzame energie uit wind en zon. De beleggingsportefeuille van Allianz bevat nu al zestig windmolenparken en zeven velden met zonnepanelen, die samen meer dan een miljoen huishoudens van energie kunnen voorzien. Daar wil de vermogensbeheerder van Allianz de komende jaren nog meer in investeren.

“Van een bubbel in infrastructuur en duurzame energie is nog geen sprake. Daarom zijn deze beleggingen het meest aantrekkelijk voor ons.”

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders