LIVE: ECB rentebesluit om 14:30

De ECB geeft vanmiddag om 14:30 een toelichting op het rentebesluit. Vanuit het nieuwe hoofdkantoor in Frankfurt zal Draghi duidelijkheid geven over een mogelijke uitbreiding van het stimuleringsprogramma en een verdere verlaging van de rente. De financiële markten anticiperen op een versoepeling van het monetaire beleid, want de afgelopen twee maanden daalde de wisselkoers van de euro van $1,13 naar $1,05. U kunt het rentebesluit, met aansluitend de vragen van de aanwezige pers, live volgen op Marketupdate.

Lees de samenvatting van het rentebesluit:

Uitbreiding stimuleringsprogramma

Tijdens de vorige persconferentie van de ECB liet Draghi al weten dat er ruimte is om de duur en samenstelling van haar stimuleringsprogramma te veranderen, wat analisten als een hint zagen voor meer stimulering. Vitor Constancio,vice-president van de ECB, liet in september al weten dat ook hij ruimte ziet om het QE-programma uit te breiden. Op dit moment koopt de ECB maandelijks voor €60 miljard aan staatsobligaties, maar dat kan volgens sommige economen gemakkelijk uitgebreid worden naar €80 miljard per maand. Ook kan de duur van het stimuleringsprogramma, dat tot september volgend jaar loopt, verlengd worden.

Renteverlaging

De depositorente van de ECB staat momenteel op -0,2% en de verwachting is dat die rente verder opgeschroefd zal worden tot -0,4%. Dat betekent dat banken twee keer zoveel rente gaan betalen over hun reserves die ze bij de centrale bank parkeren. Banken zullen die hogere kosten doorbereken aan klanten in de vorm van een lagere spaarrente. De ECB hoopt dat daardoor de besparingen dalen ten gunste van de consumptie en investeringen. Dat kan de inflatie aanwakkeren waar Draghi al jaren naar zegt te streven.

Vorige maand zei Draghi nog dat hij alles zou doen wat binnen zijn mogelijkheden ligt om de inflatie aan te jagen. Het veranderen van de rente is traditioneel het meest effectieve instrument om dat doel te realiseren, maar de afgelopen jaren hebben we gezien dat dat instrument vrijwel volledig is uitgewerkt. Sinds het uitbreken van de crisis hebben centrale banken de rente naar een bodemniveau gebracht, maar het leverde amper inflatie en economische groei op.

Lees ook:

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders