Constancio: “ECB heeft ruimte om QE verder uit te breiden”

De Europese Centrale Bank heeft ruimte om haar stimuleringsprogramma verder uit te breiden, aldus ECB vice-president Vitor Constancio. Hij verklaarde tegenover Reuters dat het stimuleringsprogramma van de ECB nog relatief klein is in verhouding tot soortgelijke stimuleringsprogramma’s van centrale banken elders in de wereld: “Het Europese stimuleringsprogramma valt in het niet bij soortgelijke stimuleringsprogramma’s uit het verleden, met name die van de Federal Reserve en de Bank of Japan.”

“De totale hoeveelheid staatsobligaties die we gekocht hebben vertegenwoordigen 5,3% van het bbp van de Eurozone. Dat valt in het niet bij de 25% van de Federal Reserve, de 64% van Bank of Japan en de 21% van Bank of England. We zijn nog ver verwijderd van wat andere grote centrale banken gedaan hebben. Niet dat dit een referentiepunt is, maar het geeft aan dat er nog ruimte is voor uitbreiding”, zo verklaarde Constancio tegenover Reuters. Als de inflatie de komende maanden verder daalt zal de ECB volgens de 71-jarige Constancio overwegen de duur, omvang en samenstelling van het stimuleringsprogramma uit te breiden.

Omstreden

In maart kondigde de ECB haar omstreden stimuleringsprogramma aan. Tot en met september volgend jaar zal de centrale bank maandelijks voor een bedrag van €60 miljard aan staatsobligaties uit de Eurozone opkopen, met als doel de inflatie aan te wakkeren en de kredietverlening binnen de Eurozone te stimuleren. Het besluit om staatsobligaties op te kopen kwam de ECB op veel kritiek te staan, onder andere van Jens Weidmann (Bundesbank), Klaas Knot (DNB) en Nout Wellink (oud-DNB). Volgens Wellink is het opkopen van staatsobligaties in de Eurozone het gevolg van een verkeerde diagnose van het probleem. Weidmann vreest dat centrale banken een te grote rol krijgen in de obligatiemarkt en Klaas Knot noemde het plan om staatsobligaties op te kopen een paardenmiddel waarvan de effectiviteit nog niet is aangetoond.

Volgens Constancio heeft het stimuleringsprogramma wél gewerkt. De kredietverlening kwam door het stimuleringsprogramma sneller op gang, terwijl de kosten om geld te lenen daalden. Maar door de groeivertraging in China en de daling van de grondstofprijzen blijft de inflatie ver beneden de doelstelling van bijna 2% op jaarbasis. De inflatie ligt momenteel op 0,2% en de verwachting is dat die eerder zal dalen dan stijgen. Ook de inflatieverwachting voor de komende vijf jaar ligt met minder dan 1,7% beneden de doelstelling van de ECB.

Exportvoordeel

Door het stimuleringsprogramma van de ECB is de euro sterk in waarde gedaald ten opzichte van de dollar. Dat heeft een gunstig effect gehad op de exportpositie van de Eurozone. Dinsdag schreven we dat het handelsoverschot van de Eurozone in de maand juli weer verder is toegenomen, tot een recordniveau van €31,4 miljard.

vitor-constancio

Vitor Constancio (ECB) hint naar uitbreiding stimuleringsprogramma

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo