ECB verlengt stimuleringsprogramma tot maart 2017

De ECB verlengt het stimuleringsprogramma tot en met maart 2017 en handhaaft het tempo van €60 miljard per maand. Dat betekent dat de centrale bank over de gehele looptijd van het programma voor €1.500 miljard aan obligaties op haar balans zal zetten (25 maanden), in plaats van de €1.140 miljard van het oorspronkelijke stimuleringsprogramma (19 maanden).

Ook heeft de centrale bank besloten dat het opkopen van schuldpapier niet meer beperkt blijft tot staatsobligaties, maar dat er voortaan ook obligaties van regionale en lokale overheden gekocht zullen worden. Draghi liet in zijn verklaring weten dat al deze obligaties nog een lange tijd op de balans van de centrale bank zullen blijven staan.

Depositorente omlaag

Naast het verlengen van het stimuleringsprogramma werd ook de depositorente aangepast, van -0,2% naar -0,3%. Daardoor wordt het voor banken duurder reserves aan te houden bij de ECB. Deze maatregel zal de spaarrente waarschijnlijk nog verder onder druk zetten, omdat banken de kosten doorbereken aan de spaarders.

Draghi zegt meer economische groei te zien als gevolg van een hogere consumptie. Voor dit jaar voorziet de centrale bank een groei van 1,5% en voor volgend jaar een groei van 1,7%. In 2017 zal de economie met 1,9% groeien, zo verwacht de centrale bank.

Euro schiet omhoog

Volgens Teunis Brosens van de ING zijn de financiële markten teleurgesteld door het rentebesluit van de ECB. De markt had een verdere uitbreiding van het stimuleringsprogramma en een grotere rentestap verwacht. Omdat de verwachting zo hoog waren gingen veel beleggers short op de euro. Nu blijkt dat Draghi minder ingrijpende maatregelen neemt kopen beleggers weer posities in de euro terug. De wisselkoers van de munt schoot in korte tijd omhoog van $1,05 naar $1,08.

De stijging van de euro zorgt voor een scherpe daling van de goudprijs in euro’s. op het moment van schrijven staat de prijs van een kilo goud 1,8% lager op €31.402 en €976,70 per troy ounce. Ook de Europese aandelenmarkten gingen omlaag door de stijgende euro. Op het moment van schrijven staat de AEX bijna 2% lager op 458,8 punten, terwijl de Duitse DAX ongeveer 3% lager staat op 10.851 punten.

euro-rising

Euro schiet omhoog na rentebesluit ECB

 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders