Draghi: “Stimuleringsprogramma werkt beter dan verwacht”

draghiVolgens Mario Draghi werkt het stimuleringsprogramma van de ECB beter dan verwacht, ook al duurt het langer voordat de inflatiedoelstelling bereikt wordt. “We zijn tevreden over het QE programma, het heeft onze aanvankelijke verwachtingen overtroffen. Op dit moment ziet het ernaar uit dat het wat langer zal duren voordat de inflatie terug komt en stabiliseert op een niveau van dicht bij de twee procent, maar dat komt grotendeels door de daling van de olieprijs”, zo verklaarde de president van de centrale bank in een interview met de Griekse krant Kathimerini.

Draghi noemde de lagere kosten om geld te lenen, de toename van de hoeveelheid kredieten en de betere toegang tot leningen voor het midden- en kleinbedrijf als positieve effecten van het stimuleringsprogramma. Maar het aanwakkeren van de inflatie, één van de belangrijkste redenen voor de ECB om begin dit jaar het stimuleringsprogramma op te starten, is een doelstelling die voorlopig niet gehaald zal worden. De daling van de grondstofprijzen en dreigende groeivertraging in opkomende markten zullen de komende tijd nog een drukkend effect hebben op de prijsinflatie waar centrale banken hun monetaire beleid op afstemmen.

Uitbreiding stimuleringsprogramma?

Draghi liet in het interview met Kathimerini doorschemeren dat er ruimte is om het stimuleringsprogramma verder uit te breiden, indien dat noodzakelijke bevonden wordt. In september hintte Vitor Constancio, vice-president van de ECB, ook al op een verdere uitbreiding van het Europese QE-programma. Het is de bedoeling dat het stimuleringsprogramma, dat begin dit jaar werd aangekondigd, in september 2016 ten einde loopt. Tegen die tijd heeft de centrale bank ruim €1.100 miljard aan Europese staatsobligaties en bedrijfsobligaties op de balans staan.

Benoit Coeure, bestuurslid van de ECB, zei vandaag dat het nu nog te vroeg is om een besluit te nemen over eventuele uitbreiding van het stimuleringsprogramma. Ook hij liet weten dat de centrale bank klaar staat om meer te doen, wanneer de omstandigheden daarom vragen.

Lees ook:

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders