Tekort op handelsbalans Japan bereikt record

Het tekort op de Japanse handelsbalans heeft in de eerste helft van dit jaar een nieuw record bereikt. In de periode van januari t/m juni steeg de import met 9,2%, terwijl de export met slechts 4,2% toenam. Experts wijten de verslechtering van de handelsbalans aan de kernramp bij Fukushima in 2011. Sindsdien heeft Japan een groot aantal kerncentrales gesloten en de energieproductie overgezet op duurdere fossiele brandstoffen. Die worden voor ongeveer 90% geïmporteerd uit het buitenland.

De totale export (¥38.801,2 miljard) minus de totale import (¥33.957,4 miljard) leverde een handelsbalanstekort op van ¥4,8 biljoen. Omgerekend is dat ruim 36 miljard euro. De verslechtering van de handelsbalans is slecht nieuws voor de regering van president Abe. De nieuwe Japanse premier dacht een stimulans te kunnen geven aan de export, door de waarde van de yen onder druk te zetten. Helaas snijdt het mes aan twee kanten, want de import is door de zwakkere yen ook een stuk duurder geworden.

Verbetering in mei

Als we de maand-op-maand ontwikkeling van de Japanse handelsbalans bekijken ziet het er allemaal iets minder zorgwekkend uit. Onderstaande grafiek van Tradingeconomics laat zien dat het tekort in mei veel kleiner was dan in de twee maanden ervoor. In mei groeide de export jaar-op-jaar met 7,4% naar ¥6.061 miljard, terwijl de import met 11,8% toenam tot ¥6.242 miljard. Dat leverde voor de maand mei een tekort op van ¥181 miljard, veel minder dan het tekort van ¥994 miljard in april en ¥880 miljard in maart.

Handelsbalans Japan
Handelsbalans Japan werd in mei iets beter

Valutaoorlog

De Japanse regering heeft internationaal veel kritiek ontvangen voor haar wisselkoersbeleid. De yen is ten opzichte van een jaar geleden 18,9% goedkoper geworden ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De zwakkere yen maakt de producten van Japanse makelij relatief goedkoop in andere landen. Daarnaast levert een zwakkere munt meer winst op voor Japanse bedrijven die winst boeken in een vreemde valuta.

De waardedaling van de Japanse yen kwam ook ter sprake tijdens de G8 top in januari. Ministers van Financiën van verschillende landen, waaronder Rusland, beschuldigden de Japanse regering van manipulatie van de valuta ten behoeve van de export. De Japanse beleidsmakers voerden als tegenargument op dat de waardedaling van de yen slechts een correctie was van een niveau dat al ‘veel te hoog’ was. De Japanse minister van Financiën, Taro Aso noemde de beschuldiging van wisselkoersmanipulatie ‘misplaatst’.

Lees meer artikelen over Japan:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.