Dow Jones zakt naar laagste niveau in 14 maanden

De Dow Jones index verloor donderdag 467 punten en bereikte daarmee het laagste niveau in veertien maanden. Het sentiment op de beurs verslechterde na een nieuwe renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank. Woensdag sloten de beurzen in de Verenigde Staten ook al met een verlies. Daar komt bij dat president Trump de nieuwe begrotingswet niet wil ondertekenen, wat voor extra onzekerheid zorgt.

Het verlies van de Dow Jones index kwam uit op 2%, terwijl de meer representatieve S&P 500 index met ongeveer 1,6% onderuit ging. Zet deze trend door, dan zou deze decembermaand wel eens de slechtste kunnen worden sinds begin jaren ’30.

Renteverhoging

Beleggers reageren negatief op het agressieve rentebeleid van de Federal Reserve. Onder leiding van voorzitter Jerome Powell zijn er al een aantal verhogingen doorgevoerd, ook op momenten dat beleggers er niet op rekenden. Een hoge rente remt de economische groei en is meestal ongunstig voor aandelen.

Het vooruitzicht van een nieuwe recessie zorgt voor een vlucht naar veilige havens. We zien de goudprijs verder oplopen tot boven de €1.100 per troy ounce, terwijl de rente op Amerikaanse 10-jaars leningen daalt. Een daling van de lange rente betekent dat er veel vraag is naar dit relatief veilige schuldpapier. Ook zien we de dollar wat aan terrein verliezen ten opzichte van de euro. De wisselkoers steeg naar $1,1445.

Ook voormalig Fed-voorzitter Greenspan is vrij somber geworden over de aandelenmarkt. In een interview met CNN zei hij dat beleggers zich op het slechtste moeten voorbereiden. Hij sluit niet uit dat de beurs vanaf het huidige niveau weer gaat stijgen, maar ziet tegelijkertijd weinig opwaarts potentieel.

Veel handelsdagen in december werden met verlies afgesloten (Bron: CNBC)

 

Volg Marketupdate nu ook via Telegram

Waardeert u de artikelen en analyses op onze site, steun ons dan met een eenmalige of periodieke donatie. Met uw donatie kunnen we mooie artikelen blijven schrijven en worden we minder afhankelijk van inkomsten uit advertenties. Klik hier om te doneren!
Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *