“Britse pond is nog steeds overgewaardeerd”

Volgens de berekening van koopkrachtpariteit die door de OESO gemaakt wordt kent het Britse pond momenteel een overwaardering van 2,3%. Optiehandelaren hebben ook meer geld ingezet op een verdere waardedaling van de munt tegenover de euro. De waardedaling van het Britse pond weerspiegelt de groeiende speculatie dat de Bank of England binnenkort opnieuw zal ingrijpen met stimuleringsmaatregelen.

Mervyn King heeft gezegd dat een zwakkere munt kan helpen om de Britse economie weer in balans te brengen. Paul Tucker van de Bank of England gaat nog een stap verder. Hij zou gezegd hebben dat de rente van de Britse centrale bank van 0,5% naar 0% verlaagd moet worden. Dat maakt het nog minder interessant voor spaarders om geld op een bankrekening te parkeren. Ook een negatieve rente is volgens Paul Tucker een optie om de hypotheeklasten van huiseigenaren verder omlaag te brengen. Het monetaire verruimingsprogramma, waarmee nu al £375 miljard aan staatsobligaties opgekocht is, moet ook weer opnieuw opgestart worden.

“We hebben nog niet alles gezien”, aldus econoom Neil Williams van Hermes Fund Managers in Londen. “Als de wereld denkt dat er aanzienlijk meer stimulering aan zit te komen, wat ik verwacht, dan zal het pond verder onder druk komen te staan”, zo lichtte hij toe. De Britse valuta zakte op 1 maart naar een dieptepunt van $1,4986, het laagste niveau sinds juli 2010. Begin januari was £1 nog gelijk aan $1,6381, het hoogste punt van dit jaar. Bloomberg volgt 32 verschillende valuta en het Britse pond kwam op de derde plaats van valuta die het meeste in waarde waren gezakt, achter de yen en de rand. 

Vergeleken met de euro doet het Britse pond het ook slecht. De munt stond op 25 februari op 88,15 pence per €1, het laagste niveau sinds oktober 2011. Daar moet bij gezegd worden dat ook de euro in februari aan waarde verloren heeft. Het Britse pond verliest al zeven maanden op rij waarde tegen de valuta van de Europese muntunie.

Pimco

In het vierde kwartaal van vorig jaar kromp het Britse GDP met 0,3%, een zware tegenvaller voor de regering van Cameron en voor de Bank of England. “Het is moeilijk om een scenario voor te stellen waarin we binnen zes maanden tot een jaar long willen gaan op het Britse pond”, aldus Thomas Kressin van obligatiebelegger Pimco. Kressin geeft leiding aan de afdeling die zich bezig houdt met wisselkoersen in Europa en werkt vanuit Munchen. “Er is meer tolerantie voor een zwakkere pond als middel om de economische groei te ondersteunen”, zo voegde hij eraan toe.

Pimco verwacht dat de Bank of England haar aankoopprogramma weer zal hervatten. Tijdens de laatste beleidsvergadering stemde Mervyn King voor het eerst weer voor verdere uitbreiding van het stimuleringsprogramma, maar hij kon toen geen meerderheid overtuigen. Moody's verlaagde afgelopen maand de rating van Groot-Brittannie van Aaa naar Aa1, vanwege de zwakke Britse economie. Dat besluit had opvallend genoeg geen negatieve invloed op de rente die het land moet betalen over haar schulden. Kressin licht zijn standpunt verder toe:

“De afwaardering zal waarschijnlijk de roep om nieuwe stimulering versterken. Ondanks de daling is het Britse pond nog niet bepaalde goedkoop of ondergewaardeerd. Zeker niet als je de economische fundamenten bekijkt. Concurrentievermogen dat voortvloeit uit een zwakkere munt wordt teniet gedaan door een hogere inflatie en stijgende loonkosten.”

De koopkrachtpariteit die de OESO berekent liet eind 2012 een overwaardering van 9,6% zien voor het Britse pond. Een jaar geleden was de munt volgens deze 'benchmark' 7,2% te hoog gewaardeerd. Over de langere termijn bezien lijkt het Britse pond het nog niet eens zo slecht te doen. Vanaf oktober 2009 steeg de munt met 20% in waarde tegenover de euro. Toen drukte de choas in Griekenland zwaar op de waarde van de Europese munt.

Volgens John Taylor van FX Concepts in New York is er genoeg reden om aan te nemen dat het Britse pond verder zal wegzakken:

“De sterling is al veel gezakt, maar de handelsbalans is niet verbeterd. Niets is beter geworden in het Verenigd Koninkrijk. De monetaire verruiming is er naar verhouding tot de gehele economie nog groter geweest dan in de VS, maar het werkt niet.”

Zijn fonds FX Concepts heeft dan ook een relatief grote shortpositie ingenomen op deze valuta. “Als je naar de historische koersbewegingen kijkt stelt deze beweging nog niets voor. Er is veel meer ruimte voor een daling.” Analisten hebben hun verwachting voor de wisselkoers tussen het Britse pond en de euro voor het einde van dit jaar met 4,8% naar beneden bijgesteld tot 83 pence per euro. Volgens Taylor van FX Concepts kan het Britse pond op de langere termijn wegzakken tot $1,25 als een verzwakkende economie de centrale bank aanspoort om meer te stimuleren. Volgens Taylor is het niet moilijk om deze ontwikkeling uit te buiten: “De Bank of England zegt dat ze de sterling omlaag willen hebben. Geen mij dan maar een ticket, zodat ik gratis mee kan liften”.

Britse pond kan nog verder omlaag, aldus vermogensbeheerders Pimco en FX Concepts

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo