De Russische centrale bank laat de waardebepaling van de roebel in toenemende mate over aan de vrije markt, zo bericht de Wall Street Journal. Interventies op de valutamarkt die als doel hebben de waarde van de roebel te ondersteunen worden namelijk beperkt tot $350 miljoen, ver beneden de pieken van $2 miljard per dag die de centrale bank de afgelopen maanden in de valutamarkt pompte om de koersval van de roebel af te remmen.

De centrale bank verhoogde eind oktober de rente met 150 basispunten naar 9,5%, in een poging de waarde van de munt te ondersteunen en speculanten de pas af te snijden. Dit jaar is de roebel al met 25% in waarde gezakt tegenover de dollar, nadat beleggers massaal geld weghaalden uit de Russische kapitaalmarkt. Ook de sancties tegen Rusland en de forse daling van de olieprijs hebben een negatief effect op de waarde van de roebel. Olie en gas zijn de belangrijkste exportproducten van Rusland.

Wisselkoers

Door al het slechte nieuws is de wisselkoers opgelopen tot een recordniveau van bijna 47 roebels tegenover de dollar. Door minder te interveniëren in de valutamarkt zal de speculatie omtrent de roebel op termijn afnemen. Wel moeten we voorlopig rekening houden met een grotere volatiliteit, terwijl de munt weer een evenwicht gevonden heeft. De centrale bank houdt de mogelijkheid open om opnieuw op grote schaal te interveniëren, maar zal dat alleen doen wanneer de financiële stabiliteit bedreigd wordt. Ook zal de centrale bank in vervolg niet meer aankondigen wanneer ze de roebel gaat ondersteunen.

Alleen dit jaar heeft de centrale bank enkele tientallen miljarden aan dollarreserves gebruikt om de waarde van de roebel te steunen. Waren de reserves begin dit jaar nog $510,1 miljard, eind oktober was dat geslonken tot $439,1 miljard. Als gevolg daarvan heeft de centrale bank niet meer voldoende reserves om zes maanden aan import te financieren, een vuistregel die door economen gehanteerd wordt als de minimale veiligheidsmarge.

valutareserves-roebel

De Russische centrale bank gooit valutareserves op de markt om roebel te ondersteunen

Rusland koopt goud

De valutareserves worden niet alleen gebruikt om de roebel te ondersteunen, maar ook om goud te kopen. In het derde kwartaal van dit jaar voegde de centrale bank 55 ton aan haar reserves toe, waarmee de totale goudvoorraad naar meer dan 1.150 ton aangroeide. Rusland hanteert een strategie van de-dollarisatie, want naast het verzamelen van goud probeert het land ook steeds meer transacties met het buitenland in andere valuta dan dollars af te rekenen.

Lees ook deze artikelen: