Gazprom verkoopt olie voor roebels en yuan

De Russische oliegigant Gazprom Neft heeft een overeenkomst bereikt om 80.000 ton ruwe olie uit Novoportovskoye in Russische roebels af te rekenen, zo meldt RiaNovosti. Tegelijkertijd wordt de olie die via de nieuwe Eastern Siberia-Pacific Ocean pipeline (ESPO) richting Azië gaat voortaan in Chinese yuan afgerekend. De Russische overheid heeft met verschillende grote exportbedrijven in het land gesprekken gevoerd over de mogelijkheid om exportgoederen in andere valuta dan Amerikaanse dollars af te rekenen. Deze stap komt niet onverwacht, want Gazprom kreeg in april al van verschillende afnemers te horen dat ze positief staan tegenover het gebruik van andere valuta dan Amerikaanse dollars.

Sancties

Het besluit om de dollar op een zijspoor te zetten is de reactie op de sancties die de Verenigde Staten oplegden, nadat Rusland de Krim was binnengevallen en had geannexeerd. De sancties, waar ook Europa zich bij aangesloten heeft, maken het voor grote Russische bedrijven moeilijker om kapitaal aan te trekken. Hun toegang tot Westerse banken is beperkt, waardoor ze minder makkelijk aan dollars kunnen komen. Daaruit werd de noodzaak geboren om op zijn minst een statement te maken tegen de Verenigde Staten. In april riepen verschillende parlementsleden in Rusland al op de dollar te verbannen uit het internationale handelsverkeer. In mei lanceerde Rusland een eigen handelsplatform, waar goud en olie in roebels verhandeld kunnen worden.

In 2012 begon Rusland met de exploitatie van de olie- en gasreserves in Novoportovskoye. In de bodem van dit Arctische gebied ligt naar schatting 230 miljoen toen ruwe olie en 270 miljoen kubieke meter aardgas.

novoportovskoyesummer2smallgazpromneft

Exploitatie van olie en gas in Novoportovskoye begon in 2012

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *