De Chinese yuan is vanaf deze week direct inwisselbaar voor nog zeven valuta, waardoor de dollar minder belangrijk wordt voor internationale handel. Via het China Foreign Exchange Trade System (CFETS) kunnen Chinezen hun eigen munt nu ook rechtstreeks omwisselen voor Noorse, Zweedse en Deense kronen, de Hongaarse forint, Poolse zloty, Mexicaanse peso en Turkse lira. Daarmee groeit het aantal valuta dat rechtstreeks met de yuan omgewisseld kan worden naar 23.

Tot voor kort waren Chinezen genoodzaakt hun munt via de Amerikaanse dollar om te wisselen in de gewenste vreemde valuta. Door meer valuta rechtstreeks verhandelbaar te maken via het CFETS valutaplatform maakt China zich minder afhankelijk van de dollar. Daardoor wordt het voor bedrijven in China goedkoper om betalingen in vreemde valuta te verrichten.

Internationalisering Chinese yuan

China is al jaren bezig om haar eigen munt te promoten als internationale handelsmunt. Door middel van valutaswaps met andere centrale banken wordt het al een stuk eenvoudiger om de Chinese munt te gebruiken voor het internationale betalingsverkeer.

Belangrijke valuta als de euro, dollar en de Japanse yen waren al langer rechtstreeks inwisselbaar via het CFETS valutaplatform. Door daar zeven nieuwe valuta aan toe te voegen kunnen meer bedrijven profiteren van lagere transactiekosten. Daarnaast maakt China zich op deze manier weer iets minder afhankelijk van de Amerikaanse dollar.

yuan-currency

China yuan vanaf nu direct inwisselbaar in 23 verschillende valuta (Bron: China Daily)