Vorige week waren er stevige rally’s van wereldwijde aandelen en kredietinstrumenten. Het beleggerssentiment verbeterde, maar dit stopte toen er vrijdag aanwijzingen kwamen dat China en de VS binnenkort een handelsakkoord zouden kunnen sluiten. De valutamarkten reageerden met een koersdaling van de dollar ten opzichte van alle G10-valuta’s behalve de traditionele veilige havens: de Japanse yen en de Zwitserse frank. De valuta van de opkomende markten presteerden wisselend. Door de daling van de olieprijzen gingen de koersen van sommige valuta’s van olieproducerende landen zoals de roebel en de Mexicaanse peso omlaag, maar de meeste Aziatische valuta’s noteerden flinke stijgingen.

In de VS doemen deze week de tussentijdse verkiezingen op, die dinsdag worden gehouden. Het meest waarschijnlijke scenario is dat de Democraten het Huis van Afgevaardigden heroveren en de Republikeinse Partij de meerderheid in de Senaat behoudt. Als de Republikeinen beide kamers weten te behouden, zien we waarschijnlijk een rally van de dollar, omdat dan verdere belastingverlagingen worden verwacht. Maar als de Democraten zowel in de Senaat als in het Huis van Afgevaardigden winnen, dan zal de dollar waarschijnlijk verzwakken: men zal dan verwachten dat het wetgevingsproces lamgelegd wordt en het Congres onderzoeken instelt naar vermeend onrechtmatig handelen door het Witte Huis.

Britse pond

Het Britse pond had een van zijn beste weken sinds maanden nadat de mededelingen van de Bank of England hawkisher bleken dan verwacht en er geruchten over een doorbraak bij de Brexit-onderhandelingen ontstonden. Het monetaire beleidscomité deed, zoals iedereen al verwacht had, niets aan de rente, maar gaf aan dat ze de huidige vertraging als tijdelijk beschouwt.

Het pond werd gesteund door krantenberichten over de Brexit, waarin gemeld werd dat de EU bereid zou zijn concessies te doen en zij het Verenigd Koninkrijk tenminste tijdelijk toegang tot de gemeenschappelijke markt voor goederen wil geven. Deze week staan geen belangrijke publicaties van cijfers op de agenda die van invloed kunnen zijn op het Britse pond, dus de belangrijkste risicogebeurtenissen voor deze valuta zullen de Amerikaanse midterms zijn en elke bevestiging of ontkenning van de hierboven genoemde krantenberichten over de Brexit.

Euro

De euro eindigde de week min of meer waar hij begonnen was; de koers van de munt werd in tegengestelde richtingen getrokken door de zwakke groeicijfers van het derde kwartaal en door een rebound van de kerninflatie, die aan de verwachtingen van de meesten voldeed. De agenda is deze week vrijwel leeg, en dus zal de handel in de gemeenschappelijke munt waarschijnlijk vooral bepaald worden door nieuws van elders – en dan vooral door de midterms in de VS.

Amerikaanse dollar

Sommige onderdelen van het bruto binnenlands product en het rapport duurzame goederen waren nogal zwak, maar dit werd overschaduwd door het arbeidsmarktrapport uit de VS, dat behoorlijk sterk was. Naast het goede nieuws dat het headline-banencijfer bracht, zagen we ook eindelijk het uurloon boven de 3% stijgen. Precies de cijfers die de Federal Reserve graag ziet. Hoewel ze bij hun novemberbijeenkomst donderdag de rente niet zullen verhogen, geven deze cijfers het FOMC wel groen licht om daar in december en volgend jaar geleidelijk mee door te gaan.

Door: Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl