Pakistan overweegt grootste bankbiljetten af te schaffen?

Het Senaat in Pakistan heeft de regering aanbevolen alle bankbiljetten van 5.000 roepie uit omloop te halen, een maatregel waar ook binnen de regering enig verzet tegen is. Een nieuwe resolutie stelt voor om het grootste bankbiljet uit circulatie te halen, naar verluid om ‘niet legitieme geldstromen’ aan te pakken. Het biljet van 5.000 roepie heeft een waarde van omgerekend $48 en vertegenwoordigt ongeveer een derde van de totale waarde van alle bankbiljetten in omloop.

Het voorstel om de grootste bankbiljetten uit omloop te halen komt van de Pakistaanse Senator Osman Saifullah Khan, die zei dat de grote biljetten vooral gebruikt worden voor ‘illegale transacties’. Hij wil het grootste bankbiljet over een langere periode van drie tot vijf jaar uit omloop halen, om een totale chaos als in buurland India te voorkomen. India verklaarde van het ene op het andere moment de twee grootste bankbiljetten ongeldig, waardoor meer dan 80% van de bankbiljetten niet meer gebruikt kon worden.

Contant geld

Pakistan is net als India zeer afhankelijk van contant geld. Elektronisch betalingsverkeer en internetbankieren zijn daar minder ver ontwikkeld dan in Westerse landen. Haal je contant geld uit de handen van de mensen zonder daar iets anders voor in de plaats te zetten, dan kun je erop wachten dat er totale chaos uitbreekt. In India kromp de geldhoeveelheid met veertig procent als gevolg van het ongeldig verklaren van de 500 en 1.000 roepie biljetten.

pakistan-5000-rupee

Gaat Pakistan het grootste biljet van 5.000 roepie verbieden?

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.