Tekort aan geld zorgt voor chaos in India

Meer dan een week nadat India de bankbiljetten van 500 en 1.000 roepie ongeldig verklaarde is er nog steeds een tekort aan contant geld, zo schrijft The Daily Star. Met deze maatregel werd van het ene op het andere moment ongeveer 80% van de totale waarde van al het briefgeld onbruikbaar, met chaotische toestanden tot gevolg.

De grote bankbiljetten blijken lastig in te wisselen bij de bank, omdat er simpelweg te weinig kleinere biljetten zijn om terug te geven. Ook toeristen ondervinden problemen, omdat het geld dat ze eerder hadden omgewisseld voor briefjes van 500 en 1.000 roepie opeens niet meer te gebruiken zijn.

Uit verschillende Indiase nieuwsbronnen lezen we dat de omzet in winkels fors gedaald is. Niet omdat er geen vraag is naar producten, maar omdat er simpelweg niet genoeg geld is om transacties te doen. Niet alle Indiërs hebben toegang tot een bankrekening en ook bieden niet alle winkels de mogelijkheid om met een bankpasje te betalen.

Tekort aan geld

Door het tekort aan geld moeten Indiërs uren in de rij staan bij bankkantoren en geldautomaten. Rekeninghouders mogen maximaal $60 aan Indiase roepies per keer opnemen en spaarders mogen per dag maar een beperkte hoeveelheid ongeldig verklaarde biljetten van 500 en 1.000 roepie inleveren.

Spaarders die veel contant geld hebben moeten dus elke dag weer naar de bank of naar andere wisselkantoren om van hun biljetten af te komen. Of ze kunnen goud kopen, weliswaar tegen een extreem hoge premie.

De Indiase nieuwssite The Wire sprak met econoom Prabhat Patnaik over het ongeldig verklaren van de bankbiljetten en over de chaos die daarop volgde.

“Op de zwarte markt kan men de biljetten van 1.000 roepie nog wel onbeperkt inwisselen, maar dan krijg je er slechts 700 of 800 roepie voor terug. In plaats van de zwarte markt te bestrijden zorgt de nieuwe maatregel juist voor een opleving van de zwarte markt.

Er is geen enkel onderscheid gemaakt tussen zwart geld en legitiem verkregen geld. Deze manier om zwart geld uit omloop te halen brengt ongelooflijk veel ongemak voor alle mensen, terwijl het niet echt effectief is in het stoppen van de stroom van zwart geld.”

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *