EEU wil lidmaatschap voor Noorwegen

De Euraziatische Economische Unie (EEU) wil Noorwegen een lidmaatschap aanbieden. Dat zou de minister van Economische Zaken van de EEU, Timur Suleimenov, gezegd hebben in een interview met de Noorse krant Finansavisen.

“We willen Noorwegen er graag bij hebben als lid. Echter, we moeten erbij zeggen dat we tot op heden alleen Armenië en Kirgizië lid hebben gemaakt en dat we nog geen onmiddellijke plannen voor uitbreiding hebben”, aldus Suleimenov.

Op 29 mei 2014 werd de Euraziatische Economische Unie een feit, toen de regeringsleiders van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan hun handtekening zetten onder het samenwerkingsverdrag. De unie werd op 1 januari 2015 ingevoerd met drie lidstaten. Door de toetreding van Armenië en Kirgizië ligt het ledental nu al op vijf en op termijn zal het aantal leden waarschijnlijk verder toenemen.

Noorwegen is geen lid van de EU, maar is wel onderdeel van de Europese Vrijhandelsassociatie. Ook heeft Noorwegen het Schengen akkoord ondertekend, dat vrij verkeer van personen en goederen mogelijk maakt. Ook is het land, dat rijk is aan olievoorraden, geen lid van de Europese muntunie.

Samenwerking

De EEU kan gezien worden als de Euraziatische tegenhanger van de Europese Unie. Volgens Suleimenov kunnen deze twee handelsunies vreedzaam naast elkaar bestaan en is er op termijn zelfs samenwerking mogelijk. Sergei Lavrov, de minister van Buitenlandse Zaken van Rusland, heeft eind vorig jaar al eens gezegd dat er een vrijhandelszone tussen deze twee economische regio’s moet komen.

Lees ook:

eurasian-trade-bloc

Euraziatische Economische Unie (EEU) zoekt uitbreiding

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “EEU wil lidmaatschap voor Noorwegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders