De euro zakte vrijdag naar $1,06 tegenover de Amerikaanse dollar, het laagste niveau sinds december vorig jaar. Sinds de Amerikaanse verkiezingen is de dollar sterk gestegen ten opzichte van vrijwel alle belangrijke valuta en is de euro bezig aan de langste verliesreeks sinds de invoering van de munt in 1999.

De dollar wordt aantrekkelijker door de stijgende rente op Amerikaanse staatsobligaties en door de verwachting van een renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank. Door de hogere rente in de Verenigde Staten is het aantrekkelijker geworden om vermogen in dollars aan te houden. Daar komt bij dat de ECB en de Bank of Japan een zeer ruim monetair beleid blijven voeren, waardoor de rente in deze valutagebieden langer onder druk zal blijven staan.

eur-usd

Euro naar laagste niveau tegenover de dollar sinds december vorig jaar (Bron: Bloomberg)

Amerikaanse rente stijgt

Het verschil in rente tussen een Duitse en een Amerikaanse 10-jaars lening bereikte deze week zelfs het hoogste niveau sinds 1989, het jaar van de eenwording van Duitsland. Een Duitse 10-jaars lening levert momenteel 0,3% rendement op, tegenover 2,3% voor een Treasury met dezelfde looptijd. Dat is een spread van 200 basispunten.

De dollarindex kwam eerder deze week voor het eerst sinds december vorig jaar boven de 100 punten. Deze index geeft de waarde van de Amerikaanse dollar weer ten opzichte van een mandje van verschillende valuta, namelijk euro’s, Japanse yen, Britse ponden, Canadese dollars, Zweedse kronen en de Zwitserse frank.

Een sterkere dollar maakt Amerikaanse producten in de rest van de wereld duurder, terwijl het voor Amerikanen goedkoper wordt om goederen uit het buitenland te importeren. Toch is het niet alleen voordeel voor exporterende landen, zo waarschuwde de Bank for International Settlements. Schulden die in dollars genoteerd staan worden ook duurder, wanneer je deze omrekent naar de lokale valuta.