IIF: “Brexit nog ingrijpender dan Lehman”

Een eventuele Brexit heeft op de lange termijn meer impact op de groei van de wereldeconomie dan de val van Lehman Brothers. Dat zegt Hung Tran, directeur van het Institute of International Finance (IIF), in een interview met Bloomberg. Hij verwacht niet dat een vertrek van Groot-Brittannië uit de EU een even grote paniekreactie teweeg zal brengen als de val van Lehman Brothers, maar dat de negatieve impact op de internationale handelsbetrekkingen over de lange termijn substantieel zal zijn.

hung-tranVolgens de directeur van het IIF kan een Brexit grote gevolgen hebben voor de toekomst van de wereldeconomie. Het is namelijk ook een motie van wantrouwen tegen de Europese Unie in het algemeen. Als Groot-Brittannië via het referendum van 23 juni daadwerkelijk uit de EU stapt, dan kan dat ook in andere Europese landen aanleiding zijn om een dergelijk referendum te houden. Een domino-effect is dus niet uit te sluiten, zeker in landen waar veel onvrede leeft onder de bevolking.

Protectionisme

Een Brexit kan volgens Hung Tran de aanzet geven voor meer protectionistische maatregelen. Hij merkt op dat er vorig jaar wereldwijd ongeveer 500 nieuwe protectionistische maatregelen bij zijn gekomen, een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor. Met een publieke opinie die zich steeds meer tegen handelsverdragen keert is er volgens de directeur van het IIF een serieus risico op meer protectionistische maatregelen. Dit soort maatregelen kunnen de binnenlandse industrie beschermen, maar op de lange termijn gaat dat ten koste van de groei van de wereldeconomie.

Volgens accountants- en adviesbureau PwC heeft een Brexit ook grote gevolgen voor Londen als belangrijk financieel centrum. Zij verwachten dat er in dat geval in de komende vier jaar 70.000 tot 100.000 banen verloren zullen gaan. Dat is in het ergste geval bijna 10% van het aantal mensen dat werkzaam is in de ‘City’. Hij verwacht echter niet dat banken in de problemen zullen komen, omdat de ECB en de Bank of England reeds voorbereidingen getroffen hebben om meer liquiditeit te kunnen verstrekken. De Bank of England heeft volgens Tran nog ruimte om haar stimuleringsprogramma uit te breiden en financiële activa op te kopen.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders