China exporteert veel meer naar Amerika dan Amerika naar China exporteert en dit verschil levert China veel dollars op die door wetgeving bij de Chinese centrale bank terecht komen die op haar beurt die dollars, met name in het verleden, gebruikt om Amerikaanse staatsobligaties op te kopen. Naar schatting heeft China in de afgelopen jaren China ten minste $1.100 miljard geaccumuleerd.

Op hun beurt is China ontstemd over het monetaire en fiscale beleid van Amerika. Amerika leeft nog steeds op een veel te grote voet en weigeren om fiscaal orde zaken te stellen. De belegde dollars in Amerikaanse staatsobligaties verliezen hun waarde door het gratis-geld-beleid van de Federal Reserve in combinatie met de geldpersfinanciering van Amerikaanse overheidstekorten (QE1, QE2, QE Twist) die tot een relatief steeds lagere wisselkoers van de dollar leiden. Bovendien stelt China dat het sinds 2005 de wisselkoers van de Chinese renminbi met 30% heeft laten stijgen ten opzichte van de dollar.

Tot voor kort was het vooral het Amerikaanse congres dat met wetgeving kwam om China officieel te bestempelen als “valsspeler” zodat Amerika sancties tegen Chinese bedrijven kan instellen. Omdat de Amerikaanse senaat dergelijke wetgeving niet oveam is de sluimerende onmin over de handelsrelatie tussen China en de Verenigde Staten niet geëscaleerd en bleef het bij een diplomatieke uitwisseling van onvriendelijkheden. Daar lijkt nu verandering in te zijn gekomen omdat niet het Amerikaanse congres voor dergelijke wetgeving heeft gestemd, maar juist de Amerikaanse senaat die het in het verleden liet afweten. Indien ook het Amerikaanse congres de aangenomen wetgeving van de senaat goedkeurt dan is een handelsoorlog tussen de VS en China wederom een stap dichterbij gekomen.
 

Lees ook:
China was of trade war if U.S. bill passes (Reuters)
U.S. senate begins debate on RMB exchange rate (Xinhua)
China Rips U.S. Senate Vote on Yuan (Wall Street Joual)