Japanse Nikkei index sluit 7,3% lager

De plotseling correctie van de Nikkei index volgt op een tamelijk rustige periode van alsmaar stijgende koersen. Sinds het aantreden van de nieuwe president Shinzo Abe hebben beleggers al voorgesorteerd op een ruim monetair beleid. De Nikkei index is sindsdien (november vorig jaar) al met meer dan 60% gestegen. Een correctie zoals men die vandaag zag op de Japanse beursvloer is niet ongebruikelijk, zeker niet gezien de razendsnelle stijging van de koersen in de maanden die eraan vooraf gingen.

Zero Hedge pakt de grafieken van Bloomberg erbij en concludeert dat de Nikkei sinds maart 2011 niet meer zo hard omlaag gegaan is. De meeste beleggers die de afgelopen maanden in de Nikkei gestapt zijn zullen nog steeds in de plus staan, want de koers is nu weer terug op het niveau van 9 mei. Vlak voor de correctie tikte de Nikkei nog bijna de 16.000 punten aan, een niveau dat we voor de financiële crisis van 2008 voor het laatst gezien hebben.

Nikkei ging met 7,3% onderuit, intraday was de bodem 9% lager (Bron: Bloomberg, via Zero Hedge)

Vandaag was de grootste correctie van de Nikkei in 26 maanden tijd (Bron: Bloomberg, via Zero Hedge)

Monetaire stimulering

Het omvangrijke stimuleringsprogramma van de Bank of Japan heeft verschillende doelstellingen. Het primaire doel is het aanjagen van de inflatie, zodat consumenten gestimuleerd worden meer geld uit te geven. Daaaast moet het stimuleringsprogramma de rente laag houden, zodat de staatsschuld makkelijker gefinancierd kan worden en bedrijven en burgers goedkoper aan kredieten kunnen komen. Het derde effect dat de Japanse regering onder leiding van Shinzo Abe wil bewerkstelligen is een handelsvoordeel met het buitenland, want een goedkopere yen maakt de Japanse producten in de rest van de wereld goedkoper.

Lees ook deze gerelateerde artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.