Peugeot heeft €11,5 miljard nodig voor herfinanciering leningentak

De Franse autobouwer staat al enige tijd onder druk, want door de financiële crisis verkoopt het bedrijf veel minder auto's dan voorheen. Andere autofabrikanten zitten in hetzelfde schuitje, waardoor de concurrentiestrijd op het scherpst van de snede gevoerd wordt. Daar horen ook gunstige autoleningen bij, waarmee de fabrikant in feite een deel van de rentelasten en het risico van wanbetaling op zich neemt. Deze methode om consumenten over de streep te trekken blijkt niet zonder risico's.

Voor de herfinanciering van €11,5 miljard aan leningen heeft Peugeot samenwerking gezocht met banken én met de Franse overheid. Dat laatstgenoemde is een teken aan de wand, want het impliceert dat de autofabrikant niet meer zelfstandig de herfinanciering rond kan krijgen. Het BNR schrijft dat de Franse overheid garant staat voor €7 miljard aan leningen die Peugeot aan klanten verstrekt heeft. In ruil daarvoor heeft de Franse overheid een stoel gekregen aan de bestuurstafel van de Franse autobouwer.

Door de zwakke marktomstandigheden en de gegeven staatsgarantie wordt Peugeot gedwongen om diep in de kosten te snijden en het bedrijf te stroomlijnen. Het bedrijf zou van plan zijn 8 duizend banen te schrappen. Peugeot zag de omzet in het derde kwartaal met bijna 4% dalen tot €12,9 miljard. De omzet uit de verkoop van auto's viel volgens het BNR met 8,5% terug tot €8,5 miljard. Het aandeel Peugeot verloor vanmorgen op de Franse aandelenbeurs 4,84% van haar waarde. De afgelopen vijf jaar valt er al weinig plezier te beleven aan het aandeel Peugeot. De koers ging gedurende die periode van €50 naar €6 en verloor gedurende dit jaar alleen al bijna de helft van haar beurswaarde.

De Franse autofabrikant Peugeot moet €11,5 miljard aan autoleningen herfinancieren

Aandeel Peugeot verloor in de afgelopen vijf jaar groot gedeelte van haar waarde (Bron: Bloomberg)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo