Rusland wil contante betalingen beperken tot €7.500

Moskou denkt op deze manier twee vliegen in één klap te kunnen slaan, maar experts zijn sceptisch. Al in 2014 wordt het maximaal toegestane bedrag voor contante betalingen bepaald op 600.000 roebels (~ €15.000) en een jaar later wordt deze limiet gehalveerd tot 300.000 roebels. Ook het salaris van werknemers mag vanaf dat moment niet meer contant betaald worden als het bedrijf meer dan 35 werknemers telt, zo valt op te maken uit het document dat de Russische minister van Financien naar de regering stuurde.

Betalingen met bankpassen en creditcards bestaan als sinds 1969 in Rusland. Dat waren speciale 'Diners Club' kaarten die alleen geaccepteerd werden in specuaile winkels voor buitenlandse toeristen en Russen die buitenlands geld bij zich hadden. Dit soort kredietpassen waren in feite alleen voorbehouden aan de rijke Russen met een goede kredietwaardigheid.

Terwijl betalingen met pinpassen in ons land  al veel populairder zijn dan betaling met contant geld kent de Russische economie nog relatief veel cash betalingen. Van alle banktransacties die men in Rusland registreert is 85% het opnemen van contant geld bij een bankautomaat. Tussen 2005 en 2011 verviervoudigde het gebruik van contant geld zelfs in Rusland, terwijl dat in ons land juist alleen maar minder lijkt te worden. Volgens schattingen van de Russische centrale bank wordt 90% van alle goederen in het land betaald met contant geld.

Schaduweconomie

Het Russische Ministerie van Binnenlandse Zaken en het nationale Comité voor Corruptiebestrijding schatten de omvang van de markt voor het witwassen en omzetten van geld op 3,5 tot 7 biljoen roebels (€88 tot €175 miljard), omgerekend ongeveer 60% van de Russische rijksbegroting. Door de omvangrijke schaduweconomie loopt de staat veel belastinggeld mis. Ook verdwijnt er ieder jaar veel geld uit de economie richting buitenlandse bankrekeningen. Volgens Sergey Ignatyev, voormalig voorzitter van de centrale bank van Rusland, is er alleen in 2012 al voor $50 miljard aan geld illegaal uit de economie weggelekt.

Volgens Russia Beyond the Headlines kan het beperken van cash betalingen zorgen voor hogere prijzen voor auto's, woningen en vakantiereizen en andere grote uitgaven. Dat komt omdat banken nog steeds kosten in rekening brengen voor digitale betalingen. Het gaat dan al snel om 2 tot 4 procent, een aanzienlijk bedrag op een aankoop van omgerekend een paar duizend euro.

Hoge transactiekosten

Volgens Svetlana Kostromina van een Russische Volkswagen dealer wordt slechts één of twee van iedere 300 verkochte auto's digitaal betaald via een bankoverschrijving. Dat komt omdat de autodealer minimaal 1,8% over het bedrag moet doorrekenen aan de klant voor de bankkosten. Bij het aankopen van woningen zouden de kosten die banken vragen voor een bankoverschrijving nog veel hoger liggen, zo schrijft de Russische nieuwssite.

Het mag duidelijk zijn dat een grote doorbraak van giraal geld in Rusland pas mogelijk is als deze kosten sterk teruggebracht zijn. Tot die tijd is het veel lucratiever om grote aankopen met briefgeld te doen.

Russische roebels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.