Meer Amerikanen huren, huurprijzen naar recordhoogte

Steeds meer Amerikanen besluiten een huis te huren, zo blijkt uit de laatste cijfers van het Amerikaanse Census Bureau. Al sinds 2004 daalt het percentage Amerikanen met een eigen huis gestaag, van ruim 69% op de top in 2004 tot slechts 65% nu. Vier procent lijkt niet veel, maar het gaat nog steeds om miljoenen huishoudens. Opvallend is dat er in de statistieken ook een correctie voor seizoensinvloeden is gemaakt (wat zou dat betekenen?). Hoe dan ook, gecorrigeerd voor dit soort invloeden zakte het percentage Amerikanen met een koophuis naar het laagste niveau sinds 1995.

Huur stijgt

Een lager percentage kopers betekent meer huurder en dat betekent weer hogere huurprijzen. De laatste cijfers laten zien dat die opnieuw zijn gestegen, tot een mediaan van $735 per maand. Dat is een nieuw all-time high, zoals de tweede grafiek hieronder laat zien. Deze ontwikkeling is slecht nieuws voor al die Amerikanen die van een relatief klein inkomen rond moeten komen, zoals de werknemers van fastfood ketens. De tijd waarin men overwaarde op woning kon ‘sparen’ is nu echt voorbij.

Met een stijgende huur is ook een stijging van het inkomen wenselijk. Helaas vindt er maar weinig inflatiecorrectie plaats in de VS. Na correctie voor de officiële inflatie stijgen de lonen bijna niet meer (zie derde grafiek). Wanneer men rekent met een hogere inflatie, bijvoorbeeld die van Shadowstats, komt men tot de conclusie dat het reële inkomen al jaren aan het dalen is. Onderstaande grafieken komen van Zero Hegde.

Percentage Amerikanen met eigen huis

Steeds minder Amerikanen hebben een eigen woning (Bron: Zero Hedge)

Mediaan van de maandelijkse huur in de VS

De gemiddelde huur per maand is gestegen naar een record van $735 (Bron: Zero Hedge)

Verandering in reëel inkomen VS

Ondertussen dalen inkomens, gecorrigeerd voor de werkelijke inflatie (Bron: Zero Hedge)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.