Vandaag liep de Amerikaanse schuld op tot $14.238 miljard, terwijl het schuldplafond van de Verenigde Staten $14.294 miljard bedraagt. Meer geld dan dit laatste bedrag mag de Amerikaanse overheid niet lenen, zonder toestemming van het Amerikaanse congres.

 

De Amerikaanse minister van Financiën, Timothy Geithner, verwacht dat het plafond tussen 31 maart en 16 Mei bereikt wordt. Gisteren vertelde Geithner het Amerikaanse congres dat zij het schuldplafond moet verhogen. Geithner ziet geen alteatieven anders dan het schuldplafond te verhogen en hij kan het weten als minister van Financiën. Hij weet dat de uitgaven, alleen al dit jaar $1.500 miljard hoger uit zullen vallen dan wat er binnenkomt.

 

Debt ceiling 2 goed

 

De onderstaande grafiek toont hoe het schuldplafond over de afgelopen decennia keer op keer verhoogd is. De grafiek laat overigens een duidelijke exponentiële groei zien.

 

Debt ceiling Goed

 

Indien het schuldplafond van de VS niet verhoogd wordt kan dit dramatische gevolgen hebben. Dit zou betekenen dat de Verenigde Staten de rekeningen niet meer kan betalen en dan bankroet is. Geithner waarschuwde dat het uitblijven van een verhoging van het schuldplafond en het daaraan verbonden bankroet van de VS rampzalige gevolgen heeft. Bij een bankroet van de Verenigde Staten zal de crash uit 2008 kinderspel lijken.

De est van de zaak laat zich eenvoudig samenvatten: zonder een verhoging van het schuldplafond is de Verenigde Staten failliet, met het verhogen van het schuldenplafond verschuift men de rekening door naar de toekomst en weet men het faillissement uit te stellen.

 

Bronnen:

“Geithner says Congress must raise debt limit”

http://www.reuters.com/article/2011/03/16/us-usa-treasury-geithner-debt-idUSTRE72F7WQ20110316

 

“Pelosi not sure Boehner has votes to raise debt limit”

http://www.washingtonpost.com/blogs/post-partisan/post/pelosi-not-sure-boehner-has-votes-to-raise-debt-limit/2011/03/04/ABNVZYk_blog.html

 

“Total US Debt Hits $14.237 Trillion, Debt Ceiling At $14.294 Trillion”

http://tinyurl.com/6429q8l