Goud beschermt tegen geldontwaarding: 20% stijging in Japanse yen

Met onze Westerse blik kijken we primair naar wat goud heeft gedaan in euro's en dollars, om vervolgens tot de conclusie te komen dat de meeste aandelenmarkten in 2012 een (veel) beter rendement hebben gehaald. De AEX index ging met 10% omhoog en de Amerikaanse beurzen boekten soortgelijke rendementen. Maar in Japan zag het plaatje voor goud er heel anders uit. In plaats van een koersdaling in december ging daar de goudprijs er juist omhoog, als gevolg van de lagere wisselkoers van de yen.

Inflatiepolitiek

Shinzo Abe, de nieuwe premier van Japan, heeft grootse plannen om de inflatie aan te jagen en de economie te stimuleren met nog meer schulden. Schulden die eventueel door de eigen centrale bank opgekocht moeten worden. Het beleid van Abe werd al snel ingeprijsd op de financiële markten, want de wisselkoers van de munt ten opzichte van de dollar zakte eind vorig jaar weer naar het laagste niveau in 27 maanden tijd. Ook steeg de rente op langlopende staatsobligaties in de aanloop naar de Japanse verkiezingen.

De spaarder met geld op de bank zal niet blij zijn met het nieuwe beleid van Abe, want door de zwakkere munt heeft het spaargeld steeds minder koopkracht. Japanners die goud bezitten of die een aandelenportefeuille hebben waren beter af. De goudprijs in ¥ steeg in 2012 met maar liefst 20,68%. Aandelen op de Nikkei 225 deden het nog iets beter, deze beursindex sloot 2012 af met een koerswinst van bijna 23%.

Rendement goud in verschillende valuta per jaar (Bron: Goldprice.org)

Prijsontwikkeling goud in Japanse yen (Goldprice.org)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.