De aandelenmarkten wereldwijd zijn dit jaar al met meer dan 10 procent gedaald en in veel opkomende landen stonden de koersen op het dieptepunt zelfs meer dan 20% lager. Toch is het volgens Business Insider nog te vroeg om in te stappen, omdat de koers/winst verhouding van aandelen uit de S&P 500 index nog steeds boven het lange termijn gemiddelde ligt. Cijfers van FactSet tonen aan dat 90% van alle bedrijven in de S&P 500 index op dit moment een relatief hoge koers/winst verhouding hebben en dat er dus veel neerwaarts potentieel is voor aandelen.

“De koers/winst verhouding van de index als geheel is 14,7 en dat is hoger dan het gemiddelde van 14,4 over de afgelopen vijf jaar”, zo concludeert John Butters van FactSet. Sinds het begin van dit jaar is de aandelenmarkt in de VS met 10,5% gedaald, maar als je kijkt naar de winstverwachting van bedrijven over de komende twaalf maanden, dan kun je concluderen dat er nog steeds sprake is van een lichte overwaardering. Bedrijven hebben hun winstverwachtingen naar beneden bijgesteld en de koersen zijn nu hoger dan wat je op basis van de historische koers/winst verhouding mag verwachten.

sp500-index-overvalued

Aandelen nog steeds overgewaardeerd ten opzichte van winstverwachting van bedrijven (Grafiek via Business Insider)

Aandelen of goud?

De S&P 500 index van Amerikaanse aandelen staat met 1.895 punten iets meer dan 10% onder het all-time high, terwijl de goudprijs op dit moment 37% lager staat dan het recordniveau van 2011. Je zou dus kunnen stellen dat goud kopen, ondanks de prijsstijging van de afgelopen weken, op dit moment aantrekkelijker is dan de aandelenmarkt. Zeker met de toenemende onzekerheid over Europese banken en de onrust in het Midden-Oosten. Veel goudbaren bij Hollandgold zijn scherp geprijsd en direct uit voorraad leverbaar.