De tien best gelezen artikelen op Marketupdate in 2012

1. Minder dan 10% Nederlandse goudreserve in de kluis van DNB?!

Begin dit jaar werd onthuld dat slechts 10% van de Nederlandse goudvoorraad van 612,5 ton in on eigen land opgeslagen ligt. Het zorgde voor veel ophef, want hoe veilig is ons goud nog dat in New York opgeslagen ligt? (50% van ons goud ligt in New York) Jim Rickards, auteur van het boek Currency Wars, waarschuwt voor het gevaar van een soort goudconfiscatie. Amerika zou, indien haar dollar in de problemen komt, het goud dat andere landen in Amerika laten opslaan in beslag kunnen nemen. Hoe groot dat gevaar werkelijk is valt moelijk te zeggen. Wel werd het artikel goed gelezen, mede omdat Jaco Schipper er ook een engelstalige versie van maakte die via het netwerk van GATA de hele wereld over ging.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

2. Dr. Zijlstra's Final Settlement: Gold as the Monetary Cosmos' Sun

Jaco Schipper las in het boek 'Per Slot van Rekening' van oud DNB-president Jelle Zijlstra en wijdde daar een artikel aan op Marketupdate dat goed werd gelezen. Omdat het artikel in het engels geschreven is en via de GATA nieuwsbrief rond werd gestuurd was ook dit bericht goed voor een groot aantal views. Jelle Zijlstra beschrijft in dit boek zijn afkeer tegen inflatie en het spanningsveld tussen goud en de dollar. De volgende passage komt uit het artikel dat eind april verscheen op Marketupdate:

“Central bankers have thus known what gold bugs long have been saying. Let me take this one step at the time. Dr. Zijlstra writes that revaluing is “'putting a bit more gold in your currency' so it becomes more valuable than other currencies. Summarizing: it is about the choice between 'adjustment' inflation or revaluation. Germany decided to revalue the German deutschemark on March 3, 1961, with 5 percent; we decided … to follow. To my regret, then and still, Germany did not revalue more; I would have defended a revaluation of 10 percent zealously if Germany would have done so. … A devaluation was more or less seen as a defeat, a testimonium paupertatis for a country.” (p. 220.)
 
Now that's a really honest way of explaining currency devaluation.
 
But it gets far more interesting. Zijlstra explains his understanding of the role of gold in what he eloquently calls the inteational “monetary cosmos”: Gold functions like the sun, with all currencies as planets orbiting around it, with only the sun in fixed position”
 

3. Prijzen goud en zilver onderuit na opening COMEX

Deze maand gingen de prijzen van goud en zilver opeens behoorlijk naar beneden, waardoor een groot gedeelte van het rendement in 2012 verspeeld werd. Jammer voor beleggers die winst willen maken met een stijgende goudprijs, maar gunstig voor iedereen die nog goud wil kopen. Opvallend is dat de prijzen van goud en zilver sinds de aankondiging van QE4 alleen maar omlaag zijn gegaan, blijkbaar had de markt dit nieuwe stimuleringsprogramma van de Federal Reserve allang ingeprijsd. Ook moet gezegd worden dat goud en zilver de laatste weken van het jaar wel vaker omlaag gaan, als gevolg van winstnemingen en het zogeheten 'window dressing'. In een periode van acht dagen na de aankondiging van QE4 zakte de goudprijs met 5,84% in € en verloor zilver zelfs 10,6% van haar waarde. De goud:zilver ratio klom naar 55:1.

4. Hoe ingrijpend is de fiscal cliff eigenlijk?

De fiscal cliff, een onheilspellende naam op bezuinigingen die eigenlijk veel minder draconisch zijn dan de media ons willen laten geloven. Het gaat om een pakket van $600 miljard aan lastenverzwaringen en bezuinigingen, waardoor het Amerikaanse begrotingstekort weer onder de $1 biljoen per jaar moet komen. Maar uit welke maatregelen bestaat de fiscal cliff en welke impact zal het hebben op Amerika? Via google kwamen veel mensen op ons artikel terecht over de fiscal cliff.

De verschillende bezuinigingen die het begrotingstekort van 2013 moeten halveren (Bron:Wikipedia)

5. Prijzen goud en zilver onderuit bij opening COMEX

Bijna dezelfde titel als het nieuwsbericht dat op de derde plek staat in dit overzicht. Eind november dook de goudprijs en de zilverprijs ook al eens omlaag. Opnieuw gebeurde dat bij de opening van de Amerikaanse handel (COMEX), wat de geruchten voedt dat er Amerikaanse belangen in het spel zijn om de prijzen van edelmetalen te onderdrukken/manipuleren. Er werden in zeer korte tijd massaal nieuwe contracten voor levering van goud aangeboden, een actie die voor de verkopende partij zeker niet de beste prijs oplevert.

6. Wereldkaart volgens kredietbeoordelaars Moody's, S&P en Fitch

Een kort berichtje dat opvallend goed gelezen werd was ging over de drie kredietbeoordelaars. In de kakefonie van downgrades en waarschuwingen door de drie verschillende partijen verliest men blijkbaar heel snel het overzicht op het totaalplaatje. Daarbij kwam dit artikel goed te pas. Het linkt naar een interactieve wereldkaart waarop de landen ingekleurd zijn op basis van hun kredietstatus.

7. FOFOA: Wat is goud?

Ik lees sinds 2010 op het blog van FOFOA en daar ben ik een heel ander geluid tegengekomen over goud dan op de meeste andere nieuwssites en blogs. Door met een andere blik te kijken naar goud en geld worden opeens de verbanden duidelijk. Toen ik in 2010 begon met lezen drong de invalshoek van FOFOA nog niet tot mij door. Het kwartje viel pas ergens in 2012 en sindsdien lees ik de oudere artikelen weer terug die ik eerder niet goed begreep. Om de visie van FOFOA toegankelijker te maken voor het Nederlandstalige publiek heb ik één van zijn meest recente artikelen samengevat en vertaald: Wat is Goud?

8. Paul van Eeden: 'Goud is overgewaardeerd'

Mensen hebben zo nu en dan behoefte aan een kritisch tegengeluid en daar zorgde Paul van Eeden voor. Hij prikkelt de lezers met een andere benadering van goud, om vervolgens tot de conclusie te komen dat de goudprijs te hard is gestegen. De goudprijs zou vandaag de dag veel lager moeten liggen, als we de redenering van van Eeden tenminste mogen geloven.

Goudprijs versus geldgroei in dollars volgens Paul van Eeden (Bron: The Gold Report)

9. Eric Sprott: Waarom kopen beleggers 50x meer zilver dan goud?

Eric Sprott roept al langer dat de zilverprijs niet 50x zo laag kan blijven als de goudprijs, omdat er naar verhouding veel meer zilver dan goud wordt verkocht. Beleggers blijken in veel gevallen ongeveer evenveel geld te beleggen in goud als in zilver en kopen dus bijna 50x zoveel volume aan zilver. Dat terwijl er jaarlijks acht keer zoveel zilver als goud uit de mijnen komt en er volgens Sprott zelfs maar 3x zoveel zilver als goud beschikbaar is voor beleggers. De analyse van Sprott is gebaseerd op de wet van vraag en aanbod, maar verklaart die wet ook de prijsvorming van goud?

Verband tussen goud/zilver ratio van volume en prijs niet zo duidelijk bij US Mint

10. Guest Post: Goud-Waarde-Standaard in wording

Via twitter ben ik dit jaar in contact gekomen met lezers van het goudstudieforum, een betaald studieforum waar men de ontwikkelingen in de wereld vanuit het Freegold perspectief bekijkt. Ik nodigde één van hen uit om een soort guest post aan te leveren voor publicatie op Marketupdate. Dat was binnen een dag geregeld. Het artikel, dat nog maar een kleine twee weken op Marketupdate staat, wist het te schoppen tot de top tien! Lees het artikel 'Goud-Waarde Standaard in Wording'.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo