Wereldeconomie blijft kwetsbaar voor schokken

De vooruitzichten voor de wereldeconomie worden overschaduwd door het Amerikaans-Chinese handelsconflict, stelt Keith Wade, hoofdeconoom bij Schroders, in zijn nieuwste Economic and Strategy Viewpoint. Wade verwacht daarom een periode van benedengemiddelde groei. Voor 2019 blijft de groeiprognose gehandhaafd op 2,8%, maar voor 2020 heeft Schroders de groeiverwachting neerwaarts bijgesteld naar 2,6% (was 2,7%).

De sterke groei in het eerste kwartaal van dit jaar kwam met name door voorraadvorming. Dat is een tijdelijke factor en de groei in het huidige kwartaal zal daarom terugvallen. En meer zwakte ligt in het verschiet. De lage onderliggende groei maakt de wereldeconomie kwetsbaar voor schokken. De grootste bedreigingen ziet Wade in een mogelijke recessie in de VS in 2020, of een verdere escalatie van de handelsoorlog.

Global activity indicator blijft dalen (Bron: Schroders, Thomson Reuters Datastream)

Monetair beleid blijft ruim

Wade denkt dat de Amerikaanse beleidsrente zijn piek heeft bereikt. De volgende stap zal een renteverlaging zijn in juni volgend jaar, als reactie op de zwakkere groei, denkt Wade. Ook voor het Verenigd Koninkrijk en Europa schuift Wade een eventuele rentestap naar achteren. De ECB wacht met een krapper beleid tot medio 2020, denkt hij. De dollar zal op de korte termijn wel sterk blijven, maar verzwakken als het beleid in het Verenigd Koninkrijk en de eurozone krapper wordt.

Wereldeconomie kwetsbaar

De vraag die bij Wade opkomt is of de wereldeconomie lijdt aan seculiere stagnatie, waarbij de economische groei en inflatie langdurig laag zijn. Er is sinds de financiële crisis een vraagtekort in de wereldeconomie ontstaan, doordat de Amerikaanse huishoudens hun schuldenlast hebben verminderd en China een begin heeft gemaakt met het aanpakken van de oninbare schulden in zijn banksysteem. Dit werd gemaskeerd door de Chinese stimulans eind 2016 en vervolgens de toegenomen Amerikaanse overheidsbestedingen in 2018.

Nu deze factoren afzwakken blijft een relatief laag onderliggend groeitempo over. Als gevolg daarvan is de wereldeconomie kwetsbaar voor schokken zoals de handelsspanningen die de export en de kapitaaluitgaven bedreigen als gevolg van de toegenomen onzekerheid. Wel is Wade optimistisch over de voorzichtig gunstige tekenen in de eurozone, maar Europa is niet in staat als groeimotor voor de wereldeconomie te fungeren.

Politieke onvrede

Een positief punt is dat de werkgelegenheid op peil blijft in de VS, het Verenigd Koninkrijk en Japan. Dit gaat wel ten koste van een zwakke productiviteitsgroei en zwakke groei van het reële inkomen. En dat biedt weer een bodem voor politieke ontevredenheid.

Lees meer in het meegestuurde artikel uit de nieuwste Economic & Strategy Viewpoint van Keith Wade, hoofdeconoom bij Schroders, met als titel “Forecast update: a wobbly world economy“.

Volg Marketupdate nu ook via Telegram

Waardeert u de artikelen en analyses op onze site, steun ons dan met een eenmalige of periodieke donatie. Met uw donatie kunnen we mooie artikelen blijven schrijven en worden we minder afhankelijk van inkomsten uit advertenties. Klik hier om te doneren!
Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *