Dollar lijdt onder Trump’s gestunt

De dollar heeft geen profijt kunnen trekken van het optimisme dat Fed voorzitter Yellen toonde in haar halfjaarlijkse speech voor het Congres. Ook de significante opwaartse verrassing die de inflatiecijfers over januari in petto hadden bleken amper effect te hebben op de munt. Daardoor eindigde afgelopen week met een onveranderde koers van de dollar tegenover alle G10 valuta, met uitzondering van het Britse pond. Dat had te lijden van de suggestie dat de Europese Unie met een harde houding de Brexit-onderhandelingen in wil gaan.

De valutamarkten lijken daarmee vooral de politieke risico’s – aan beide zijden van de Atlantische oceaan – in te prijzen. Zorgen over de komende verkiezingen in Europa aan de ene kant en opschudding over beschamende lekken en de vreemde communicatiepolitiek van Trump aan de andere kant.

ECB halsstarrig

De notulen van de ECB bleven ongewijzigd van het scrip dat we de laatste tijd hebben gelezen. Het beleid blijft stevig stimulerend, de ECB zal door de laatste inflatiecijfers heen kijken, die immers vooral opgestuwd werden door energieprijzen, en risico’s blijven beperkt tot de onderkant. Het is daardoor erg lastig zicht te krijgen op een langdurige rally van de euro, tenzij en totdat er een aanzienlijke verandering zichtbaar wordt in de visie van de ECB, en daar is tot nu toe nog geen kijk op.

Inflatiecijfers sterk

De optimistische geluiden van Yellen in het Congres werden gevolgd door een stevige positieve verrassingen in de inflatiecijfers en de cijfers over de detailhandelsverkopen. Vooral het inflatienieuws is belangrijk, omdat die het bewijs leveren voor de “reflation trade”: lage rentetarieven en een lage werkgelegenheid leveren eindelijk de basis voor enige inflatoire druk.

Renteverhoging?

Deze week is het belangrijkste te verwachten nieuws te halen uit de notulen van de vergadering van de Federal Reserve op woensdag. In onze visie zal elke hint op een renteverhoging in maart aanleiding voor de markt zijn om de verwachtingen ten aanzien van zo’n verhoging te herzien (momenteel net onder de 40%) en dat zou de aanleiding kunnen zijn voor een boost die de dollar nodig heeft om uit de huidige range te breken.

Verkiezingen

Verder is er deze week weinig belangwekkend economisch nieuws te verwachten en ook geen belangrijke politieke beleidsaankondigingen. Politieke gebeurtenissen zullen de aandacht van de markt blijven opeisen. Peilingen rond de verkiezingen in ons land en in Frankrijk en lekken uit de regering Trump zullen de aandacht trekken. Het belangrijkste macro-economische nieuws is de publicatie van de PMI indices, die in onze ogen de belangrijkste aanwijzing zullen geven op de vraag of de economie in de Eurozone zich nu wel of niet sneller dan verwacht ontwikkelt.

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo