Dagelijkse kost 30 augustus 2012

Faillisement DSB levert curatoren 29 miljoen op

De curatoren van de DSB Bank hebben tot nu toe ruim €29 miljoen verdiend aan het faillisement van de groep, zo lezen we op RTL-Z. Het is al bijna drie jaar geleden dat de Amsterdamse rechtbank DSB Bank en DSB Beheer failliet verklaarde, maar de zaak is nog steeds niet helemaal afgewikkeld. De afwikkeling van het faillisement blijkt een ingewikkeld en langdruig proces, waar de curatoren van DSB en hun collega's inmiddels al ruim 56.000 uur voor gedeclareerd hebben. Daarmee zijn de kosten van het faillisement al opgelopen tot meer dan €29 miljoen en is het één van de duurste faillisementen ooit in Nederland. RTL-Z schrijft verder het volgende:

 

“Dat bedrag van 29 miljoen bestaat uit kosten voor curatoren, advocaten, fiscalisten, extee adviseurs, alles bij elkaar zijn dat tot nu toe de kosten, ja”, erkent Schimmelpenninck in dit exclusieve interview met RTL Z. Het gaat volgens Schimmelpenninck om ‘het grootste faillissement in Nederland’.
 
“Sinds de oorlog is er werkelijk nooit zo’n groot faillissement geweest. Meer dan 100.000 klanten met een lening. Zeven miljard aan vorderingen in feite. Inmiddels is dat bijna 5 miljard. We zijn ook drie jaar verder. 25.000 mensen hebben een zorgplichtklacht ingediend dus u kunt zich voorstellen dat we daar heel veel werk aan hebben.”

De curatoren proberen de kosten in de hand te houden. Zo is er een schuldeiserscommissie die erop toeziet dat er niet teveel kosten worden gemaakt bij de afwikkeling van de faillisementen. Ook wijst curator Schimmelpenninck erop dat het tarief dat hij in rekening mag brengen wordt vastgesteld door een rechter-commissaris. Ook accountantskantoor PWC verdient goed aan de afwikkeling van de bank van Dirk Scheringa, want zij hebben inmiddels ook al ruim 36.000 uur gedeclareerd en daar een bedrag van €6,4 miljoen voor ontvangen.

 • Bankroet DSB goudmijn voor curatoren (RTL-Z)

ING-directeur schoffeert eigen personeel

In De Telegraaf heeft Nick Jue, directievoorzitter van ING Bank Nederland, een opmerkelijke uitspraak gedaan over zijn eigen personeel. Volgens Jue moeten medewerkers er zelf voor zorgen dat ze hun baan behouden, door aantrekkelijk te blijven als werknemer. Daar is op zich weinig op aan te merken, maar het voorbeeld dat vervolgens gegeven wordt is wel opmerkelijk. Nick Jue zou het volgende gezegd hebben over een niet nader genoemde medewerker die ontslag kreeg.

“Ik ben een keer uitgescholden door een vrouw die – volgens haar door mij – haar baan verloor toen de postkantoren werden gesloten. Ik zei het natuurlijk niet, maar dacht toen wel: 'Maar jij hebt wel elke avond met je dikke kont op de bank Goede tijden, Slechte tijden zitten kijken, terwijl ik iedere avond nog aan het werk ging'.”

De directievoorzitter van ING heeft gezegd zijn uitspraak in de Telegraaf te betreuren, zo lezen we op RTL-Z.

 • ING-directeur schoffeert eigen personeel (RTL-Z)

Japans staalconce verwacht hogere verliezen

De Japanse staalfabrikanten Nippon Steel en Sumitomo Metal Industries, die begin oktober zullen fuseren tot het grootste staalconce na Tata Steel, hebben een waarschuwing gegeven voor hogere verliezen als gevolg van afschrijvingen. Dat bericht het ANP donderdag. Nippon Steel verwacht nu voor de eerst helft van het gebroken boekjaar, dat in september afloopt, een verlies van 155 miljard yen (ongeveer €1,57 miljard). Dat is bijna een verdubbeling van het verlies waar men eerder nog op rekende. Dit bedrijf schrijft meer af op twee verlieslijdende fabrieken in het westen van Japan.

Staalproducent Sumitomo rekent op een verlies van 128 miljard yen (ongeveer €1,3 miljard), terwijl men eerder nog rekening hield met een minimaal verlies van 8 miljard yen. Het verschil van 120 miljard yen wordt volledig verklaard door nieuwe afschrijvingen op een Japanse fabriek.

De Japanse staalindustrie heeft momenteel veel 'tegenwind'. Door zwakke groei van de wereldeconomie neemt ook de vraag naar staalproducten af, waardoor de concurrentie tussen staalproducten nog intensiever is geworden en de prijzen van ijzererts zijn gezakt (zie grafiek). Daar komt bij dat Japanse bedrijven last hebben van de relatief dure yen, waardoor de producten uit Japan voor het buitenland relatief duur zijn ten opzichte van soortgelijke producten uit andere landen.

IJzererts is afgelopen jaar flnk goedkoper geworden (Bron: Indexmundi)

 • Japans staalconce verwacht hogere verliezen (RTL-Z)

Waarschuwing voor malafide schuldsaneerders

Van een kale kip kun je niet plukken, maar toch zijn er mensen die dat proberen. In de schuldhulpverlening blijken malafide bureaus actief te zijn. Deze hulpverleners doen alsof ze mensen met schulden willen helpen, maar presenteren vervolgens hoge rekeningen voor relatief simpele handelingen. 'Foute' budgetcoaches en bewindvoerders storten zich volgens het AD op de groeiende groei van mensen die in de financiële problemen zijn geraakt. De Nederlandse Vereniging van Schuldhulpverlening (NVVK) en de de brancheorganisatie van bewindvoerders en inkomensbeheer (BPI) signalen een explosieve groei van het aantal 'aasgieren' dat geld verdient over de rug van mensen met financiële problemen. 

Voorzitter Jan Mastwijk van de branchevereniging BPI zegt dat slachtoffers soms voor duizenden euro's aan rekeningen krijgen, zonder dat hun geldproblemen zijn opgelost. NVVK-voorzitter Joke de Kock zegt bezorgd te zijn over het lot van een groeiende aantal kwetsbare burgers.  Budgetvoorlichter Nibud adviseert schuldenaren om altijd te controleren of hulpverleners zijn aangesloten bij een branchevereniging als het NVVK. Ook wordt mensen met financiële problemen het advies gegeven om naar de gemeente te gaan, omdat ze daar gratis geholpen kunnen worden.

 • Steeds meer oplichters werkzaam in schuldsanering (AD)

'Portugal haalt begrotingsdoel niet'

Op NU.nl lezen we dat Portugal dit jaar haar begrotingstekort waarschijnlijk minder sterk kan terugdringen als eerder werd beloofd. Het nieuws komt van de Portugese krant Diario Economico, die zich baseert op anonieme bronnen. Volgens deze bronnen verwacht de regering aan het eind van dit jaar een tekort van 5,3% te hebben, veel meer dan de 4,5% tekort die Portugal had afgesproken met haar geldschieters. Toezichthouders van de EU, het IMF en de ECB zijn sinds deze week in Portugal om te kijken of het land in aanmerking komt voor een nieuwe tranche van de toegezegde noodlening.

Het ligt niet voor de hand dat een hoger tekort zal leiden ot een stopzetting van de noodleningen, want eerder wisten Griekenland en Spanje ook al extra onderhandelingsruimte te krijgen. Wel zal er opnieuw worden aangedrongen op aanvullende bezuinigingen, zodat ook Portugal over een aantal jaar weer onder de 3% tekort zit die het stabiliteits- en groeipact oplegt aan Eurolanden. De Zuid-Europese landen hebben nog een lange weg te gaan naar een begrotingsevenwicht. Na de toetreding tot de muntunie konden deze landen veel goedkoper lenen dan voorheen, maar door de economische crisis maken beleggers weer meer onderscheid tussen de obligaties van de 'zwakkere' en 'sterkere' landen in de muntunie. Het 'uitzieken' is een proces dat waarschijnlijk nog jaren zal duren, maar het is de meest duurzame oplossing voor stabiliteit in de eurozone over de langere termijn.

 • 'Portugal haalt begrotingsdoel niet' (NU.nl)

Valencia vraagt zeker €4,5 miljard steun

De Spaanse regio Valencia vraagt de centrale overheid om zeker €4,5 miljard aan noodsteun. Dat bevestide een woordvoerder van de regionale regering donderdag. De vraag om noodsteun kwam niet als een verrassing, maar nu is voor het eerst ook een bedrag genoemd. Dinsdag vroeg de regio Catalonië ook al om hulp uit het fonds van €18 miljard dat de Spaanse regering heeft ingesteld om de regio's met financiële problemen bij te staan. Met de €5 miljard die Catalonië nodig denkt te hebben en de €4,5 miljard van Valencia krijgen we de indruk dat er uiteindelijk meer geld nodig zal zijn dan de €18 miljard die momenteel gereserveerd is.

 • Valencia vraagt zeker 4,5 miljard euro steun (NU.nl)

Rusland moet Sovjetobligaties uit 1982 terugbetalen

Het FD schrijft dat Rusland haar oude Sovjetobligaties uit 1982 moet gaan aflossen. Deze obligaties hadden een omvang van 20, 50 en 100 roebel en kenden een looptijd van 20 jaar. Het geld dat de Russische overheid hiermee ophaalde werd deels gebruikt om eerdere obliaties af te lossen en deels om de economie te stimuleren. De binnenlandse consumptie was in die tijd namelijk vrij laag en de overheid dacht het geld beer aan te kunnen wenden door het te lenen van de bevolking. 

In tegenstelling tot andere voormalige Sovjetrepublieken heeft Rusland als enige toegezegd de obligaties volledig af te zullen lossen. Andere landen kwamen tot een schikking met obligatiehouders en betaalden slechts een fractie van het geleende bedrag terug. President Boris Jeltsin ondertekende in 1995 een wet die verordonneerde dat de overheid de Sovjetobligaties zou afbetalen. Daar begon de regering van Poetin mee, toen de stijgende olieprijs zorgde voor een overschot op de begroting.

De obligatieleningen uit 1982 vertegenwoordigden gezamenlijk een waarde van ongeveer 25.000 miljard roebel en zijn daarom niet makkelijk af te lossen. Poetin probeerde de uitbetaling dan ook uit te stellen tot na 2015, maar een recente uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dwingt Rusland nu alsnog om door te gaan met het aflossen van deze schulden, die omgerekend een omvang hebben van meer dan €600 miljard. Dat is bijna de helft van de totale omvang van de Russische economie.

Poetin verklaarde eerder deze maand dat het onmogelijk is om de obligatielening uit 1982 in één keer af te lossen. ''Dat zou betekenen dat er niets meer over is voor de lonen van soldaten, artsen en leraren'', aldus de president. Sommige obligatiehouders hebben nog een bedrag van omgerekend vele duizenden euro's tegoed van de Russische overheid.

 • Oude Sovjetschuld speelt op (FD)

In ander nieuws:

 • PVV vergeet bezuinigingen cultuur in te dienen bij CPB (Volkskrant)
 • China bereid te investeren in euroschulden (NU.nl)
 • Tientallen tips over fraude bij woningcorporaties (FD)
 • Chaos bij overgang rekeningen Deutsche (FD)
 • Oudere ergert zich vaak aan jonge collega (AD)
 • Economisch vertrouwen eurozone aanzienlijk omlaag (AD)
 • Duitse hockeyers vieren iets te wild titel (Welingelichtekringen)

Nieuws uit buitenlandse media

'Armen in India krijgen geen toegang tot eten'

Bloomberg bericht dat veel Indiërs geen toegan krijgen tot de voedselhulp waar ze recht op zouden hebben. De Indiase regering heeft al vijftig jaar een distributiesysteem en voedselvoorraden voor de inmiddels 350 miljoen families die beneden de armoedegrens van 50 cent per dag leven, maar dit systeem blijkt niet naar behoren te functioneren. Alleen in de staat Uttar Pradesh zou volgens data van Bloomberg $14,5 miljard aan voedsel gestolen zijn door corrupte politici en criminele organisaties. In sommige gevallen zou maar liefst 80% van het opgeslagen voedsel niet terechtkomen bij de mensen waarvoor het bedoeld is. Een depot zo groot als vijf voetbalvelden bulkt van het rijst en tarwe, maar deze levensmiddelen weten de bevolking niet te bereiken.

Deze problemen laten de andere kant van India zien, die van een ontwikkelingsland met veel corruptie en armoede. Bloomberg schrijft dat maar liefst 900 miljoen Indiërs, de meerderheid van de bevolking, minder te eten heeft dan wat de overheid heeft gedefinieerd als het minimum. Het distributiesysteem van het voedsel zou zo slecht functioneren dat 10% van het eten verloren gaat of bederft voordat het bij de plek van bestemming aankomt. Ondertussen zou er voor 3 miljoen ton aan tarwe opgestapeld liggen dat al minimaal 2 jaar oud is. Volgens een studie van de Wereldbank kwam in 2005 maar 41% van al het voedsel dat opzij werd gezet voor de allerarmsten aan op de plek van bestemming. In de regio Uttar Pradesh, waar de minister van voedsel terecht staat voor poging tot moord, kidnapping, gewapende overval en verkiezingsfraude, zou zelfs 80% van het voedsel in 2005 nooit de allerarmsten bereikt hebben. De voedselvoorraden die bestemd zijn voor de armen zouden in diverse gevallen doorverkocht zijn aan andere gebieden of zelfs aan andere landen.

 • Poor In India Starve As Politicians Steal $14.5 Billion Of Food (Bloomberg)

De 'Eurocrisis' uitgelegd door Philipp Baggus

Het Ludwig von Mises Institute is ook actief op Youtube en plaatst daar onder de gebruikersnaam 'misesmedia' geregeld opnames van colleges die gegeven worden door verschillende gastsprekers. Vrijwel al deze colleges zijn de moeite van het kijken waard, sommige omdat ze kennis opfrissen en andere omdat ze compleet nieuwe inzichten verschatten. Deze week publiceerde misesmedia een college van de Duitse econoom Philipp Baggus, aanhanger van de Oostenrijkse economische school en auteur van een boek 'The Tragedy of the Euro'.

In dit college gaat Philipp Baggus in op de context waarin de Europese muntunie is ontstaan, de verschillende politieke en economische stromingen binnen Europa die daarbij een rol speelden, de verschillen tussen de Europese muntunie met de ECB als centrale bank en de Amerikaanse dollar en de Federal Reserve. Ook legt Philipp Baggus in dit college uit wat de gedachte is achter het relatief strenge monetaire beleid van de ECB en geeft hij antwoord op de vraag die velen niet kunnen beantwoorden: Waarom is de euro, ondanks al het slechte nieuws uit de Eurozone, nog niet uit elkaar gevallen? Kortom, een aanrader!

Philipp Baggus over de eurocrisis

'Noorwegen zal verdere stijging van haar eigen munt niet tolereren'

Beleggers en spaarders die hun toevlucht hebben gezocht in de Noorse kronen moeten oppassen. Niet geheel onverwacht merkt ook Noorwegen steeds meer de gevolgen van de waardestijging van hun munt ten opzichte van andere valuta zoals de euro en de Amerikaanse dollar. Door de waardestijging van de munt kunnen Noorse bedrijven moeilijker concurreren met het buitenland, omdat hun export duurder wordt. Tegelijkertijd worden vakanties naar Noorwegen voor buitenlanders een stuk duurder.

De vice-gouveeur van de Noorse centrale bank, Jan F. Qvigstad, maakte bekend dat het land een langdurige stijging van de waarde van haar munt niet zal accepteren en dat het speculanten waarschuwt die anticiperen op een waardestijging van de Noorse kroon. Een Noorse kroon die blijvend sterk is kan op zichzelf al een reden zijn voor een verlaging van de rente, zo verklaarde Qvigstad gisteren in een interview in Oslo. Hij probeert valutaspeculanten af te schrikken door te stellen dan de wisselkoers van de Noorse kroon erg volatiel is en dat het daardoor moeilijk is om er wat aan te verdienen.

De Noorse centrale bank hield de rente woensdag onveranderd op 1,5%, nadat het in december tot twee keer toe de rente had verlaagd. Door een lagere rente kan de Noorse bank de vraag naar kronen wat afremmen, maar als andere centrale banken zoals de ECB tegelijkertijd ook de rente verlagen valt dat effect weer weg. Noorwegen wordt gezien als een veilige haven in de Europese schuldencrisis, die vooral Zuid-Europese landen treft. De zorgen over het voortbestaan van de muntunie zorgt voor een kapitaalvlucht richting Noorwegen, omdat dat land met haar rijke oliereserves een zeer gezonde begroting heeft.

Op dit moment maakt de Noorse centrale bank zich nog niet zo druk om de waardestijging van hun munt, maar het is nog maar de vraag hoeveel waardestijging het land bereid is te accepteren. Van Zwitserland werd ook jarenlang aangenomen dat het achter haar sterke valuta stond, totdat het vorig jaar opeens kenbaar maakte dat de munt niet meer waard mocht worden dan 1,20 Franc ten opzichte van €1. Om deze koppeling te handhaven moest de Zwitserse centrale bank (SNB) de afgelopen maanden honderden miljarden nieuwe Francs in omloop brengen om buitenlandse valuta aan te kopen. Hierdoor is de balans van de SNB fors toegenomen en daalde de waarde van de Franc in één dag met 8% ten opzichte van de euro.

Het is niet ondenkbaar dat Noorwegen, dat nu als veilige haven wordt gezien door valutabeleggers, vroeg of laat ook een halt toe zal roepen aan de instroom van buitenlands kapitaal. Sinds 20 juni is de gewogen index van de kroon al 1% gestegen en de verwachting is dat de munt de komende twee jaar nog verder zal aansterken tegenover andere valuta. 

Noorse kroon steeg in afgelopen twee jaar 9,5% in waarde tegenover de euro (Bron: ECB)

 • Norway Won’t Tolerate Persistent Krone Gains, Qvigstad Says (Businessweek)

Jim Grant's visie op de Amerikaanse economie en de discussie over een goudstandaard

Jim Grant van de nieuwsbrief 'The Interest Rate Observer' was te gast bij Bloomberg en gaf daar zijn visie over enkele actuele economische onderwerpen, zoals de bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole, de rol van de Federal Reserve, de mogelijke terugkeer naar een goudstandaard en het Keynesiaanse beleid van de Amerikaanse overheid. Jim Grant is van mening dat de Federal Reserve zich teveel mengt in de economie en dat het financiële markten manipuleert met een kunstmatig lage rente. Hij pleit voor een centrale bank die minder taken op zich neemt en die zich niet bemoeit met zaken die aan de vrije markt overgelaten kunnen worden.

Over het beleid van de Zwitserse centrale bank, dat erop gericht is haar valuta te verzwakken, is Jim Grant niet echt te spreken. Het hoort bij de tijdsgeest om te interveniëren in markten, aldus Grant. Hij is van mening dat een objectieve waardebepaling van geld alleen kan plaatsvinden als het gekoppeld is aan iets. De voorzet van Bloomberg komt op het juiste moment, want op de vraag of hij een goudstandaard voorschrijft zegt hij volmondig ja. Volgens Grant voorkomt een goudstandaard interventie in de rentemarkt en zorgt het voor prijsstabiliteit. Hoe de koppeling van goud en geld er volgens Grant precies uit zal zien wordt in het interview niet duidelijk gemaakt.

Volgens Jim Grant geeft een goudstandaard groei en stabiliteit. Daarbij verwijst hij naar het werk van Charles Goodhart, die een boek schreef over de geldmarkt in New York in de jaren 1900 en 1913. Hieruit concludeerde Goodhart dat deze periode veel goeds heeft gebracht in termen van stabiliteit, solvabiliteit en winstgevendheid, ondanks de beurscrash van 1907.

Jim Grant beschrijft de huidige staat van de Amerikaanse aandelenmarkt als een spiegeldoolhof, veroorzaakt door de lage rente en het interventiebeleid van de Federal Reserve. Daardoor is het moeilijk om te zien waar we ons bevinden en waar we heen gaan. Grant ziet dat bepaalde aandelen erg goedkoop zijn, zeker in verhouding tot de obligatiemarkt.

Rijke Amerikanen hebben minder vertrouwen in economie

Ondanks de stijgende aandelenkoersen in de VS zijn de rijkste Amerikanen (inkomen van $100.000 of hoger) volgens de wekelijkse peiling van Bloomberg juist negatiever geworden. Uit de Bloomberg Consumer Comfort index, die meet hoeveel vertrouwen men heeft in de economie als geheel, de persoonlijke financiële situatie en de behoefte om bijzondere goederen of diensten aan te schaffen, blijkt dat het vertrouwen onder de rijkere Amerikanen is gezakt tot het laagste punt van dit jaar (zie eerste grafiek). De 4-weekse daling is daarmee het grootst in twee jaar tijd (zie tweede grafiek). Normaal beweegt het vertrouwenscijfer mee met de S&P 500 index, maar nu lijken de twee zich van elkaar te ontkoppelen. Is dat een teken dat er een correctie op de aandelenmarkt in het verschiet ligt?

Ontkoppeling consumentenvertrouwen hogere inkomens en S&P 500 index (Via Zero Hedge)

Grootste 4-weekse daling in twee jaar tijd (Via Zero Hedge)

 • Even 'The Rich' Aren't Buying This Rally (Zero Hedge)

Beleggen in opkomende markten?

De Chinese Shanghai Composite index blijft ver achter bij Europese en Amerikaanse aandelenindices, zoals onderstaande grafiek laat zien. In 2009 gingen de Nasdaq, de Eurostoxx en de Shangai Composite allemaal nog omhoog, maar vanaf 2010 valt er er niet veel meer te verdienen aan een indexfonds of tracker die de Chinese aandelenbeurs volgt…

Shanghai composite blijft hopeloos achter bij Europese en Amerikaanse indices

 • So Much For The Great “Buy BRICs” Trade (Zero Hedge)

Unilever past strategie aan voor zwakkere landen in Europa

Unilever maakte eerder deze week bekend dat het een andere strategie zal volgen voor bepaalde Zuid-Europese landen. Door de schuldencrisis en de hoge werkloosheid heeft de bevolking in die landen minder te besteden. Jan Zijderveld van Unilever noemt als voorbeeld Spanje, waar consumenten misschien maar €17 te besteden hebben voor boodschappen. Die mensen nemen geen wasmiddel mee dat de helft van hun budget opslokt. Daarom past Unilever haar producten voor deze landen aan, door kleinere verpakkingen te maken en door nieuwe budgetmerken te introduceren. Unilever geeft zelf aan dat de producten die ze verkopen goed afgestemd moeten zijn op de markt. Anders dan bij een bedrijf als Apple moet Unilever in de supermarkt producten bieden die betaalbaar zijn en die ook zonder franje er omheen goed verkocht kunnen worden.

 • Unilever sees 'retu to poverty' in Europe (Telegraph)

'Italianen verkopen goud om rond te komen'

Het Britse Globe and Mail schrijft dat men in Italië steeds vaker oud goud verkoopt om rond te kunnen komen. Het geld is nodig voor boodschappen, voor het betalen van de huur en rekeningen en voor het aflossen van schulden. In winkelpanden die leeg staan verschijnen steeds vaker cash-for-gold winkels, die het oude goud kopen en doorverkopen aan een smelterij. De 30-jarige Alexia Messi zegt: “De zaken gaan erg goed, de crisis is echt voelbaar”. Zoals altijd met groeimarkten zitten er ook in de goudinkoop veel rotte appels. Zo schrijft Globe and Mail over een 46-jarige alleenstaande moeder die haar tienerzoon aanbood het familiegoud te verkopen. Voor een parelring die ooit €1.000 gekost had zou hij maar €42 hebben gekegen, zonder een bonnetje of ontvangstbewijs. Ook gaan er steeds meer verhalen rond van schietpartijen bij cash-for-gold winkels, mogelijk een teken dat de maffia zich in deze markt begeeeft.

 • In hard times, “I buy gold” is Italy’s boom business (Globe and Mail)

Tot slot

Foutje moet kunnen baas…