Huisbazen maken het de starter lastig

Bron: Pricewise

Op Funda staat een groot aanbod aan woningen. Een betaalbare woning vinden die aan alle eisen voldoet zou niet zo moeilijk moeten zijn. Echter geldt dat niet voor de starter. De laatste jaren is het voor de starter steeds lastiger geworden om een koopwoning te kunnen bemachtigen. Niet alleen is het voor de starter tegenwoordig moeilijker om aan een hypotheek te komen, de prijzen van de huizen worden ook steeds hoger. Dit heeft met name te maken met huisbazen of ‘huisjesmelkers’. Huisjesmelkers zijn berucht om de hoeveelheid woningen die ze beschikken en tegen hoge prijzen verhuren. Hierdoor daalt het vertrouwen van de woningkoper in de huizenmarkt.

250 huisbazen met vijftig woningen

Uit cijfers van het CBS blijkt dat er in 2018 in totaal 7,7 miljoen woningen waren in Nederland. 42 procent hiervan zijn huurwoningen. De meeste huurwoningen worden verhuurd door woningcorporaties. De andere huurwoningen zijn in het bezit van bedrijven, beleggers en particulieren. Ongeveer een half miljoen woningen wordt door een particulier verhuurd. Zo’n 80 procent verhuurt één huis. Een kleine groep, zo’n 250 verhuurders, hebben per persoon minstens vijftig woningen in de verhuur. Deze huisbazen zijn vooral te vinden in grote steden in de Randstad, maar ook studentenstad Groningen is berucht om haar huisjesmelkers. Daarnaast zijn er een aantal gemeenten met toeristische trekpleisters die een relatief hoog percentage particuliere verhuurders hebben. Deze worden voornamelijk aan toeristen verhuurd via onder andere Airbnb. 

Als particulier een woning verhuren

De meeste particulieren die een woning verhuren zijn vaak werknemers (37 procent) of zelfstandigen (27 procent). Eén op de vijf is al met pensioen. Een mooie aanvulling op het pensioen is vaak voor velen een reden om een woning te verhuren. Op dit moment levert spaargeld weinig op, daarom kiezen mensen er tegenwoordig vaak voor om het geld te investeren. Hierdoor zijn er steeds meer particulieren die een woning kopen om te verhuren. Je geld stoppen in een woning is een duurzame en relatief veilige manier van investeren. Zeker in stedelijk gebied loop je niet veel risico. Als particulier hoef je niet verlegen te zitten om verhuurders.

Als woningeigenaar is het verstandig om een opstalverzekering, ook wel woonhuisverzekering genoemd, af te sluiten. Deze verzekering dekt de schade aan het huis, bijvoorbeeld door storm of brand. Een woonhuisverzekering is wettelijk gezien niet verplicht, maar in de praktijk vaak wel verplicht gesteld door kredietverstrekkers. Veel hypotheekverstrekkers willen geen lening verschaffen zonder dat er een woonhuisverzekering wordt afgesloten. Een woonhuisverzekering hoeft de huurder niet af te sluiten. Hij doet er wel verstandig aan om een inboedelverzekering af te sluiten, dit gaat om dekking van de spullen van de huurder zelf. Maar als je als verhuurder de woning gemeubileerd verhuurt, is het wel verstandig om naast de opstalverzekering ook een inboedeldekking af te sluiten.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo