Crisis in beeld en grafiek (16/11/2011)

Dinsdag was opnieuw een roerige dag op de Europese markten. De rente op Spaanse en Italiaanse staatsobligaties liep wederom sterk op. De rente op Spaanse 10-jaars leningen steeg boven de 6,3% en de rente op de Italiaanse 10-jaars leningen steeg weer boven de 7%. Afgelopen week was de Italiaanse rente voor korte tijd gedaald nadat Berlusconi was afgetreden, Mario Monti nieuwe bezuinigingen en hervormingen had aangekondigd en de ECB met een ingreep druk van de ketel haalde. De daling van de Italiaanse rente bleek op dinsdag echter van korte duur te zijn.

Niet alleen de rente van Italiaanse en Spaanse staatsobligaties steeg. Zoals te zien is in de onderstaande tabel  nam de spread, het verschil in rente tussen de verschillende landen en de benchmark (Duitse staatsobligaties), vandaag sterk toe. Als gevolg van de Zuid-Europese onrust nam de spread tussen de Spaanse en Italiaanse leningen en de Duitse staatsobligaties sterk toe. Opvallend is echter de sterk oplopende spread tussen Belgische en Duitse staatsobligaties. Eist België binnenkort zijn rol binnen het Europese schuldendrama op?


 
Hieronder een grafiek die een mooi beeld geeft van de zeepbel op de huizenmarkt in een groot aantal landen. Niet alleen in Nederland stegen de huizenprijzen de afgelopen twintig jaar explosief, dat gebeurde op Duitsland en Zwitserland na vrijwel overal. Sinds 2007 knapte de zeepbel in de meeste landen en daalde de huizenprijzen. In Nederland stegen de prijzen harder dan in de meeste landen. De daling is tot op heden nog een stuk kleiner dan in andere landen. Moet de echte daling nog komen?

Bronnen:
Welingelichtekringen
Mish blog

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders