In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten bij een daling van de goudprijs is de verkoop van fysiek goud en zilver de afgelopen weken juist sterk toegenomen. Sander Noordhof van Goudstandaard spreekt van een ‘ongekende drukte’ in de goudmarkt, vooral als je bedenkt dat de zomer normaal gesproken juist een zeer rustige periode is voor de goudhandel.

goldbars-ubs-teaserGriekenland

“De twee factoren die de afgelopen weken zorgden voor een toegenomen vraag naar fysiek goud en zilver waren achtereenvolgens de onrust in Griekenland en de daling van de goudprijs, zo merkte Noordhof op.

Vanwege de moeizame onderhandelingen tussen Griekenland en de schuldeisers en de berichten over een Grexit besloten veel mensen goud en zilver te kopen. Toen er eenmaal een akkoord was begon de goudprijs te dalen, een prijsdaling waar veel van onze klanten lang op gewacht hebben. “Velen zagen dit als een goed moment om in te stappen”, zo verklaarde de goudhandelaar tegenover Marketupdate.

Zilver of goud?

“In eerste instantie verkochten we vooral veel zilveren munten, maar nu de munthuizen de vraag niet meer aan kunnen en de levertijden zijn opgelopen kiezen onze klanten vaker voor goud”, zo laat Noordhof ons weten. Ook bij Goudstandaard merken ze dat de levertijden van zowel goud als zilver oplopen. “De zilveren munten kunnen we waarschijnlijk pas in de loop van augustus weer bestellen. Ook de voorraden goud zijn beperkt, maar ten opzichte van de concurrentie kunnen we nog steeds veel producten snel leveren. Dat is mede te danken aan goede afspraken met onze leveranciers. De levertijd van goud valt nog mee.”

Het zijn niet alleen bestaande klanten die de laatste tijd goud of zilver kopen bij Goudstandaard, maar ook veel nieuwe klanten. “Het klantenbestand is zeer gevarieerd in leeftijd”, zo licht Noordhof toe.