Dollar sterkt aan na signalen ECB over negatieve rente

De valutahandel was vorige week tot aan de bijeenkomst van de ECB op donderdag erg voorzichtig. De beleidsbijeenkomst volgde grotendeels het script: de aankopen van schuldpapier werden beperkt tot €30 miljard per maand en het programma werd negen maanden verlengd. Wel maakte president Draghi duidelijk dat renteverhogingen pas veel later te verwachten zijn en herhaalde hij zijn zorg over het feit dat de inflatie in de eurozone beneden verwachting blijft.

Deze dovish toon leidde tot een scherpe sell-off van de euro. De munt zakte beneden het dieptepunt dat sinds begin deze zomer genoteerd stond. Dovish uitspraken van de centrale banken van Zweden, Noorwegen en Canada zetten ook de valuta van die landen onder druk. Het Britse pond hield daarentegen goed stand; de markten bereidden zich voor op de verwachte renteverhoging door de Bank of England op donderdag.

Behalve de bijeenkomst van de Bank of England zullen ook Trumps keuze voor een nieuwe voorzitter van de Federal Reserve en het nieuws over de Spaanse constitutionele crisis de handel in belangrijke valuta deze week bepalen. Hieronder de belangrijkste valuta in detail.

Euro

De ECB deed de gemeenschappelijke munt vorige week geen goed met zijn bekendmaking van een ‘dovish afbouw’. De feiten – nog eens negen maanden met een gereduceerd maandtotaal van € 30 miljard – kwamen grofweg overeen met de gemiddelde marktverwachting, en waren iets minder agressief dan wij hadden genoteerd. Toch zijn rentes nu al een tijdje de belangrijkste sturende factor op de valutamarkten. Het nieuws steunde de euro wat dit betreft niet.

De expliciete uitspraak dat de rente onveranderd op een negatief niveau zal blijven tot ‘ruimschoots na het einde van QE’ betekent uitstel van de planning voor elke renteverhoging tot in 2019. Tegen die tijd verwachten we dat de rentes van de Federal Reserve in de VS boven de 2% staan. Dit is een groot renteverschil, dat waarschijnlijk neerwaartse druk op de euro zal blijven geven. De markten namen deze zienswijze over en de euro zakte aan het einde van de week onder zijn laagste punt van augustus, precies tot het punt waarop de munt zijn rally in juli was begonnen.

Amerikaanse dollar

In aanvulling op het dovish nieuws uit de diverse bijeenkomsten van centrale banken in Europa kreeg de dollar vorige week steun van berichten dat belastingverlagingen nog steeds voortgang boeken binnen het Amerikaanse Congres. Daarbij kwam de publicatie van de bbp-groeicijfers op vrijdag: die cijfers waren significant sterker dan verwacht, hoewel deze verrassing grotendeels toegeschreven kan worden aan voorraadvorming.

Het lijkt erop dat voorzitter Yellen niet meer in de running is om op haar post te blijven en dat een keuze gemaakt zal worden tussen Powell en Taylor. De keuze zal waarschijnlijk weinig effect hebben op het beleid van de Fed, want dat blijft een collegiaal instituut waar beslissingen voornamelijk op basis van consensus worden genomen. Aan het economische front zal ook het banencijfer van oktober weer de invloed laten zien van de orkanen (dit keer in positieve zin); wij denken daarom dat de markten hier grotendeels doorheen zullen kijken.

Britse pond

Er waren deze week weinig nieuwe cijfers, en bleef negatief nieuws over de Brexit-onderhandelingen uit. Daardoor kon het pond de sell-off van de Europese valuta relatief goed opvangen. Ook de groeiende marktconsensus dat de Bank of England de rente volgende week voor het eerst in meer dan 10 jaar zal verhogen, deed het sentiment ten opzichte van het pond goed.

De markt prijst nu slechts één verhoging voor 2018 in, wat ons te laag lijkt. De economie van het Verenigd Koninkrijk draait in de buurt van volledige werkgelegenheid en de inflatie ligt boven de doelstelling. In deze context zijn extreem lage rentes niet op hun plaats en we verwachten dan ook een cyclus van geleidelijke renteverhogingen. Dit zou het pond in de komende maanden ondersteunen.

Door: Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

 • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
 • Financiering van uw aankopen
 • Marktkennis en valutadiensten op maat
 • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
 • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl

Eén gedachte over “Dollar sterkt aan na signalen ECB over negatieve rente

 • 30 oktober 2017 om 19:23
  Permalink

  Ook in de V.S. begint de inflatie en rente verhogingen de kop op te steken, dus verdere kapitaalmarkt rente verhogingen liggen voor de hand. Als de €, hierdoor verder zakt, dan wordt inflatie geimporteerd, via de hogere $. Grondstoffen staan op een historisch laagtepunt, dus die kunnen, met olie in de voorhoede, omhoog. Ook is de tijd van loonmatigingen voorbij. De overheids belastingen laten zich niet onbetuigd, dat wordt dan bestedingskrapte, en een economische dal vaart.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.