Denemarken profiteert van de ‘bail-in’ methode

De kredietbeoordelaar stelt dat de bail-in wetgeving de economie beschermt tegen bubbels in financiele markten, waardoor de overheid haar triple-A status mag houden.

“Als Denemarken nog langer onvoorwaardelijke garanties had gegeven aan de bankensector, dan zouden de banken nog meer leningen verstrekt hebben tegen tarieven die niet in verhouding staan tot het kredietrisico”, aldus kredietanalist Oscar Heemskerk van Moody’s. Banken krijgen door de garanties van de overheid een extra impuls om geld uit te lenen tegen lagere tarieven, met als gevolg dat er na verloop van tijd nieuwe asset bubbles kunnen ontstaan, zo redeneert Heemskerk.

Denemarken is het eerste land uit de Europese Unie die overging op de bail-in methode. In 2011 liet het land de vermogende spaarders en obligatiehouders meebetalen aan de ontmanteling van de Amagerbanken A/S. Terwijl de kredietstatus van andere Europese landen verslechterde wist Denemarken een stabiele Triple-A rating te handhaven. En dat terwijl het land de afgelopen vijf jaar te maken heeft gehad met een regionale bankencrisis en een vastgoedbubbel.

Lees alle details over het fenomeen ‘bail-in’ in dit artikel:

Denemarken mag Triple-A status houden vanwege haar bail-in aanpak voor de banken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.