Mexico schrijft 100-jaars staatsobligatie in euro’s uit

Mexico wil binnenkort een nieuwe obligatielening in euro’s uitschrijven met een looptijd van honderd jaar, zo meldt Reuters. De obligatie wordt in maart 2115 afgelost en geeft een jaarlijks rendement van 4,5%. Mexico profiteert met deze nieuwe obligatie in euro’s van de extreem lage rente in de Eurozone. Goldman Sachs en HSBC brengen de nieuwe Mexicaanse eurolening met een looptijd van honderd jaar op de markt. Eerder dit jaar schreef het land ook al obligaties in euro’s uit met looptijden van 10 en 30 jaar, tegen een rentevergoeding van respectievelijk 1,69% en 3,09%.

Al sinds de zomer van 2012 dalen de rentestanden in de muntunie, nadat Draghi kenbaar maakte alles te zullen doen om de euro te redden. Begin dit jaar deed Draghi er nog een schepje bovenop met een grootschalig stimuleringsprogramma, waardoor de rente op Europees schuldpapier opnieuw daalde. Dat maakt het voor bedrijven en overheden van buiten de Eurozone interessanter geld te lenen in euro’s.

Het is overigens niet de eerste keer dat Mexico een lening met een looptijd van 100 jaar uitschrijft. In oktober 2010 haalde het land met een al $2,68 miljard uit de markt met een 100-jaars obligatie en in maart 2014 deed ze hetzelfde met een lening van £1 miljard. Deze stukken worden op de obligatiemarkt verhandeld voor een ‘yield’ van respectievelijk 5,22% en 5,24%. Pas in 2110 en 2114 wordt het oorspronkelijke bedrag terugbetaald. Beleggers mogen tegen die tijd hopen dat de Mexicaanse regering tegen die tijd nog geld heeft én dat de euro als munteenheid nog bestaat.

‘Century Bonds’

De 100-jaars obligatie is een zeldzaam, maar geen nieuw fenomeen. In het verleden hebben verschillende grote bedrijven zoals Walt Disney en Coca Cola ook al zogeheten ‘Century Bonds’ uitgegeven. Deze obligaties worden voornamelijk gekocht door institutionele beleggers, die een zeer lange beleggingshorizon hebben. Ze kopen het schuldpapier vanwege het aantrekkelijker rendement en de cashflow die ieder jaar terugkeert.

Naast obligaties met een zeer lange looptijd zijn er ook leningen die helemaal niet afgelost worden. Deze schuldpapieren worden ook wel consols of perpetuals genoemd en geven in principe tot in het einde der tijden een rentevergoeding aan de schuldeiser.

euro-bankbiljetten

Mexico schrijft staatsobligatie in euro’s met looptijd van 100 jaar uit

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *