China voegt al zes maanden goud aan reserves toe

China heeft in mei voor de zesde maand op rij goud aan haar reserves toegevoegd. Cijfers van de centrale bank laten zien dat het land vorige maand 15,86 ton goud heeft gekocht, waarmee haar totale goudvoorraad stijgt naar ruim 1.916 ton. De totale reserves van de centrale bank stegen in mei naar $3,2 biljoen, waarvan $79,83 miljard in de vorm van edelmetalen. Dat betekent dat de centrale bank ongeveer 2,5% van haar reserves in het gele metaal aanhoudt.

De centrale bank van China begon in november na bijna twee jaar van inactiviteit weer goud te kopen. Vanaf dat moment heeft het land in totaal 74 ton aan haar reserve toegevoegd, vergelijkbaar met alle aankopen van Rusland in dezelfde periode. Waarom China opeens zoveel edelmetaal koopt weten we niet, maar het is goed denkbaar dat het handelsconflict met de Verenigde Staten een rol speelt. Door goud te kopen geeft de centrale bank het signaal af dat ze meer diversificatie zoekt in alternatieven voor de dollar. Het edelmetaal kent geen tegenpartij risico en kan onder alle omstandigheden gebruikt worden om betalingen te verrichten.

China blijft goud accumuleren

De Chinese centrale bank heeft de afgelopen twintig jaar stapsgewijs haar goudvoorraad uitgebreid. Aan het begin van deze eeuw had het land minder goud dan Nederland, maar nu heeft ze bijna drie keer zoveel als De Nederlandsche Bank. Onderstaande grafiek laat de ontwikkeling van de goudvoorraad zien, zowel in gewicht als in marktwaarde. Opvallend is dat de goudvoorraad stapsgewijs toeneemt. Dat komt omdat de centrale bank pas sinds de zomer van 2015 maandelijks cijfers publiceert. Dat was een vereiste van het IMF om de yuan op te nemen in het valutamandje van de SDR.

Niet alleen de centrale bank van China is actief bezig met goud kopen. Ook de Chinese consumenten en beleggers kopen veel edelmetaal. Het land is al een aantal jaar de grootste afzetmarkt voor edelmetaal, gevolgd door India. Ondanks het feit dat China de grootste goudmijnsector heeft is het land tegenwoordig ook de grootste importeur van het edelmetaal.

China voegde in mei opnieuw goud aan reserves toe

Dit artikel verscheen eerder op Holland Gold
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders