Trump: “VS gaat niet failliet, we kunnen geld drukken”

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump bevestigt wat velen van ons al langer weten, namelijk dat de Verenigde Staten niet failliet kan gaan. Dit om de simpele reden dat het land altijd meer geld kan bijdrukken om haar tekorten te financieren. In een gesprek met CNN zegt hij dat de Amerikaanse overheid haar eigen staatsobligaties kan opkopen, indien de rente weer gaat stijgen.

Over hoe de Verenigde Staten hun enorme staatsschuld moeten aanpakken zei Trump het volgende:

“Als we de kans krijgen staatsschuld terug te kopen met korting – met andere woorden: dat de rente stijgt – en we als land voldoende liquiditeit hebben, dan zouden we dat moeten doen. Ik begrijp schulden waarschijnlijk beter dan wie dan ook. Ik weet hoe je goed met schulden om moet gaan. Ik ben dol op schuld, maar weet je… lenen is risicovol en gevaarlijk. Je moet voorzichtig zijn en weten wat je aan het doen bent.”

Amerikaanse staatsschuld

Donald Trump zorgde eerder nog voor wat onrust, toen hij de suggestie wekte dat hij als president van de Verenigde Staten zou heronderhandelen met de schuldeisers over de Amerikaanse staatsschuld. Dat zou meer onrust op de financiële markten met zich mee kunnen brengen, omdat de Amerikaanse Treasuries nog steeds bekend staan als een zeer liquide en veilig instrument om vermogen in te parkeren.

Dat de Verenigde Staten niet kan bezwijken onder haar schuldenlast is al verschillende keren duidelijk gemaakt door voormalig centraal bankier Greenspan, investeerder Warren Buffett en econoom Joseph Stiglitz. Amerikaanse staten en steden kunnen wel failliet gaan, omdat zij geen beschikking hebben over de ‘geldpers’. In 2013 ging de Amerikaanse staat Detroit nog failliet.

cnn-trump

Donald Trump: “De VS kan niet failliet gaan, we kunnen altijd geld drukken”

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *