NHG wordt versoberd

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt versoberd, zo schrijft RTL-Z. Het garantiestelsel dat banken en huiseigenaren moet beschermen tegen een restschuld bij gedwongen verkoop blijkt niet stevig genoeg om het stelsel in de huidige vorm voort te zetten.

Er liggen vergevorderde plannen klaar die de NHG beter bestand maken tegen verliezen. Zo krijgen banken volgens de nieuwe plannen 10% van het totale schadebedrag voor hun kiezen en moeten huizenkopers die een hypotheek afsluiten een hogere premie betalen. Nu betalen klanten voor een NHG-hypotheek eenmalig een premie van 0,85% van de totale hypotheeksom. Dat percentage zal met ingang van volgend jaar omhoog gaan naar 1%. Op een hypotheek van €200.000 is dat een eenmalige lastenverzwaring van 300 euro.

Banken gaan weer risico lopen met NHG

De Nationale Hypotheek Garantie was als een warme deken voor banken, want mogelijke verliezen door gedwongen verkoop zouden eenvoudig op het garantiestelsel afgewenteld kunnen worden. Nu het plan klaarligt om banken 10% van het totale schadebedrag te laten ophoesten is de lol er een beetje af. Banken zullen nog terughoudender worden met het verstrekken van NHG-hypotheken en zullen daar waarschijnlijk ook een hogere rente voor gaan vragen.

Het eigen risico van banken wordt dus 10% van het totale schadebedrag, dat is de restschuld samen met alle betalingsachterstanden en de kosten die gemaakt worden voor incasso en de veiling van de woning. Het is allemaal geen goed nieuws voor de Nederlandse huizenmarkt, die vrijwel volledig vastgelopen is op de veel te hoge huizenprijzen.

Pensioenfondsen

De Nederlandse pensioenfondsen zijn net bezig om miljarden euro’s aan NHG-hypotheken over te nemen van de banken. De banken hebben de pensioenfondsen al garanties verstrekt om de eerste verliezen op te vangen. Nu het risico op de NHG-hypotheken toeneemt is het te verwachten dat pensioenfondsen meer zekerheid of rendement eisen, aldus RTL-Z. De banken hebben op dit moment voor €150 miljard meer aan hypotheken uitstaan dan wat ze aan spaargeld en deposito’s binnen hebben gehaald. Dat verschil zou door pensioenfondsen opgevangen kunnen worden, door hypotheken met NHG-garantie van de bankbalansen te halen.

Men verwacht dat de nieuwe plannen voor de NHG op zeer korte termijn ingevoerd zullen worden. Dat kan op korte termijn weer een impuls geven aan de huizenmarkt, bijvoorbeeld omdat huizenkopers snel willen profiteren van de oude regels.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “NHG wordt versoberd

  • Dat werd tijd zeg, ze zouden dat hele orakel van de NHG moeten afschaffen. De overheid moet zich niet overal mee willen bemoeien, laat de markt zijn werk doen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *