Italië verscherpt controle op contant geld

In Italië is een nieuwe wet aangenomen om meer grip te krijgen op contant geld, zo schrijft ADN Kronos. Haal je meer dan €1.000 per dag of meer dan €5.000 per maand uit de geldautomaat, dan moet de bank daar voortaan melding van doen bij de belastingdienst. Ziet de belastingdienst vervolgens aanleiding om een onderzoek te starten, dan moet je kunnen aantonen dat het geld op legitieme wijze verkregen is.

Ook moeten Italiaanse banken voortaan bijhouden hoeveel transacties er worden uitgevoerd op je bankrekening. Kom je boven een bepaalde grens uit, dan is dat voor de bank ook reden om actie te ondernemen en een onderzoek te starten. Deze maatregelen gelden alleen voor privé bankrekeningen en niet voor zakelijke rekeningen.

Meer controle

Deze nieuwe maatregelen moeten helpen bij het opsporen van crimineel geld en het aanpakken van belastingontduiking, maar ze raken dus ook alle burgers die geen kwaad in de zin hebben. Wilt u bijvoorbeeld een paar duizend euro contant geld opnemen om een auto te kopen of om anoniem goud te kopen, dan loopt u het risico dat er een belastingambtenaar bij u op de stoep staat.

Het is niet voor het eerst dat de Italiaanse regering maatregelen neemt om het gebruik van contant geld te ontmoedigen. Zo werd in 2011 een limiet van €1.000 ingesteld op contante betalingen, een limiet die in 2015 verhoogd werd naar €3.000.

Wil je vermogen uit het financiële systeem halen zonder dat je getraceerd wordt, dan kan dat hooguit met €5.000 per maand en verspreid over tenminste twee transacties. Wil je voor een groter bedrag aankopen, dan ben je bijna verplicht om dat via een bankoverschrijving te doen.

Het wordt steeds moeilijker gemaakt om je vermogen uit het financiële systeem te halen. Het beperken en ontmoedigen van het gebruik van contant geld is slechts de voorbereiding op een samenleving waarin alleen elektronisch geld bestaat. Spaarder, wees op uw hoede!

euro-note-1205315-teaser

Italië verscherpt controle op contant geldPicture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *