Stille week op valutamarkt, adempauze Federal Reserve komt in beeld

We kregen de duidelijkste aanwijzing tot nu toe dat de Federal Reserve overweegt om zijn renteverhogingscyclus te onderbreken. Dit haalde de rentes in de VS over de hele curve omlaag. De dollar reageerde opvallend goed op deze ontwikkeling, zelfs toen het nieuws bij risicovolle activa wereldwijd gevierd werd, met rally’s in aandelen en kredietmarkten.

Een mogelijke verklaring voor de relatief stevige prestatie van de dollar ondanks de dalende rendementen op schatkistpapier zou het teleurstellende nieuws van elders kunnen zijn, vooral over de zwakke inflatiecijfers uit de eurozone.

Deze week zal de aandacht terugkeren naar economische publicaties. Zoals gebruikelijk zal het maandelijkse Amerikaanse banenrapport, dat vrijdagmiddag verschijnt, de toon zetten. Ook zullen we goed naar de second-tier publicaties in de eurozone kijken, op zoek naar aanwijzingen over de recente stagnatie bij de geaggregeerde gegevens. Het Brexit-debat in het Britse parlement zal het Britse pond waarschijnlijk behoorlijk wat volatiliteit opleveren. Hieronder de belangrijkste valuta in detail.

Euro

Het economische nieuws uit de eurozone was vorige week opnieuw teleurstellend. De kerninflatie daalde van 1,1% naar 1,0%; niets duidt op een trend richting het ECB-doel van ‘dichtbij, maar onder de 2%’. Op dit moment zit deze kritieke indicator vast op de lage niveaus van de afgelopen zeven jaar.

Onze verwachting dat de ECB de rente in het derde kwartaal van 2019 gaat verhogen lijkt ons nu te ambitieus. We zullen deze prognose binnenkort bijstellen. De euro had niet zoveel last van de aanhoudend zwakke gegevens van de afgelopen weken als je zou verwachten, aangezien de Federal Reserve in zijn mededelingen van vorige week nogal dovish werd.

Britse pond

Nog steeds worden in het Verenigd Koninkrijk alle cijfers over de economie genegeerd, en is het debat over de Brexit het enige wat de koers van het pond bepaalt. De EU heeft ingestemd met een ontwerpakkoord, maar daar profiteerde het pond niet van: alles hangt af van de vraag of het voorstel door het parlement komt.

Op 11 december a.s. wordt erover gestemd, en we verwachten dat het tellen van de stemmen ‘voor’ en ‘tegen’ deze week begint. Dit zal opnieuw alle bewegingen van het pond bepalen.

Amerikaanse dollar

Er waren vorige week weinig noemenswaardige macro-economische publicaties, waardoor alle aandacht uitging naar de mededelingen van de Federal Reserve. Zowel de toespraken van voorzitter Powell en Richard Clarida als de notulen van de laatste Fed-bijeenkomst suggereren dat men bij de Fed van mening is dat de rente bijna een neutraal niveau heeft.

Een verhoging in december is zo goed als zeker, maar de markten verwachten er in het hele jaar 2019 nu niet meer dan één. Dat is volgens ons een realistische inschatting, want in de VS is geen enkele inflatiedruk te zien en de Fed kan het zich nu veroorloven om achterover te leunen en op verdere gegevens te wachten, voordat ze iets doet. Wij denken dan ook dat de Amerikaanse dollar nu de ruimte heeft om wat tot rust te komen na alle winst die vanaf september is geboekt.

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.