‘Afschaffen 500 euro biljet gaat miljoenen kosten’

Het afschaffen van het grootste bankbiljet van €500 zal de Eurozone minimaal een half miljard euro kosten, zo bericht de Frankfurter Allgemeine Zeitung. De krant baseert zich op schattingen van specialisten bij de Duitse Bundesbank en de ECB, die de gevolgen van een dergelijk besluit hebben doorgerekend.

Het briefje van €500 is verantwoordelijk voor ongeveer 30% van de totale waarde van alle bankbiljetten in de Eurozone. Zou je deze biljetten uit omloop willen halen, dan moeten er heel veel vervangende briefjes van €100 en €200 bijgedrukt worden. Een kostbare operatie, zeker als je bedenkt dat deze grote bankbiljetten zelden in het reguliere betalingsverkeer gebruikt worden.

€500 biljet onder vuur

De grootste bankbiljetten dienen vooral als alternatief spaarmiddel en als manier om onafhankelijk van banken vermogen aan te houden. Toch staan de grote bankbiljetten de laatste tijd steeds meer onder druk, omdat het spaarders een uitweg biedt voor mogelijke negatieve rente. Heel toevallig worden de grote bankbiljetten in verband gebracht met criminele activiteiten en terrorisme, terwijl de bewijzen daarvoor op zijn best mager zijn.

De Europese ministers van Financiën hebben de Europese Commissie opgeroepen onderzoek te doen naar de voor- en nadelen van het afschaffen van het €500 biljet. Het is uiteindelijk aan de ECB om te bepalen of het briefje van €500 mag blijven bestaan.

Lees ook:

bankbiljetten-in-circulatie-compositie

Het €500 biljet is goed voor 30% van de totale waarde van alle euro bankbiljetten (Bron: ECB)

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *