AEX weer onder de 400 punten

De AEX is vanmorgen opnieuw onder de grens van 400 punten gezakt. De index stond rond half tien op iets meer dan 398 punten, een verlies van bijna 0,6%. Beleggers maken zich zorgen over de degelijkheid van de bankensector, want het aandeel Deutsche Bank verloor gisteren op de beurs bijna 9% van haar waarde. Aandelen van Griekse banken gingen zelfs met 25% onderuit. Of de paniek gerechtvaardigd is of dat de markt weer overdreven reageert, dat kunnen we over enige tijd pas goed beoordelen.

Beleggers verschuiven een deel van hun vermogen uit aandelen richting traditionele veilige havens. Zo zakte de rente op Japanse 10-jaars staatsleningen voor het eerst onder de nul en dook de rente op Amerikaanse Treasuries met dezelfde looptijd naar 1,73%, het laagste niveau in meer dan een jaar tijd. Duitsland leent momenteel voor tien jaar tegen een rente van 0,199%, het laagste niveau sinds april 2015.

Goudprijs omhoog

Niet alleen vluchten beleggers richting obligaties, ook besluiten ze weer meer goud te kopen. Maandag steeg de goudkoers met 3% naar het hoogste niveau in acht maanden tijd, terwijl zilver 4% in waarde steeg. Ook stappen beleggers weer in aandelen van goud-ETF’s, zoals het SPDR Gold Trust (GLD). Sinds het begin van dit jaar is de goudvoorraad van dit fonds gestegen van 642,37 naar 703,52 ton, een stijging van 10%. De volgende grafiek laat de voorraadontwikkeling van het ETF zien, afgezet tegenover de goudkoers in dollars per troy ounce.

beleggers-stappen-in-gld

Beleggers stappen weer in GLD

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders