Bron: ABMfn

De Amerikaanse beurzen gaan maandag naar verwachting met winst van start.

Futures op de S&P 500 index noteerden een half uur voor de openingsbel 0,8 procent hoger en de Nasdaq lijkt nog iets beter te openen.

Het wordt een korte week door de naderende jaarwisseling. Menig handelaar zal vakantie hebben genomen en de grote institutionele beleggers hebben hun boeken al gesloten. Dit betekent dat de volatiliteit wel stevig kan oplopen.

De Amerikaanse president Donald Trump tekende vannacht toch het coronasteunpakket ter waarde van 900 miljard dollar, ondanks de kritiek die de president eerder leverde op dit pakket.

“Met het steunpakket behouden naar schatting 14 miljoen werklozen hun uitkering”, aldus hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen.

Niet onbelangrijk is volgens Aben dat Trump ook tekende voor een bedrag van 1.400 miljard dollar om federale overheidsinstanties tot september van geld te voorzien. “Anders dreigde er weer een sluiting of shutdown van diverse overheidsinstanties en vertraging bij de uitrol van het coronavaccin.”

“Aankomend president Joe Biden heeft toegezegd meer steun beschikbaar te stellen als hij op het pluche van het Witte Huis zit”, voegde Aben toe.

Vanmiddag staat het Amerikaanse consumentenvertrouwen nog op de agenda.

De euro/dollar handelde op 1,2216 en olie werd iets duurder.

Bedrijfsnieuws

Veel bedrijfsnieuws was er maandag niet. De Chinese social mediagigant Weibo, dat genoteerd is aan de Nasdaq, kwam met kwartaalcijfers. Zowel de omzet als de winst stonden onder druk. Toch is Weibo positief gestemd voor het lopende kwartaal. Het aandeel lijkt 1,5 procent lager te openen.

Chinese techgiganten als Alibaba en Tencent hebben het de afgelopen beursdagen lastig. Beijing lijkt de macht van deze internetreuzen te willen inperken. Eerder werd al de beursgang van Ant van Alibaba tegengehouden. Alibaba eindigde in Hongkong 8 procent lager en Tencent bijna 7 procent.

Het aandeel AstraZeneca heeft vermoedelijk de wind in de rug nu een goedkeuring door de Britse toezichthouder voor diens coronavaccin lonkt. De openingsindicatie voor de notering op Nasdaq is een plus van 4 procent.