BIS waarschuwt voor nieuwe crash

Volgens de Bank of International Settlements (BIS) is een nieuwe crash op de financiële markten aanstaande. Wereldwijd zijn de waarderingen al erg ver opgelopen, wat betekent dat er een schokgolf kan plaatsvinden op het moment dat de liquiditeit opdroogt. Volgens Guy Debelle van de BIS zijn beleggers veel te zelfgenoegzaam geworden, omdat ze ten onrechte geloven dat centrale banken altijd bescherming kunnen bieden. Veel beleggingen zullen scherp in waarde dalen bij de eerste tekenen van stress op de financiële markten.

“Als er een verkoopgolf komt in obligaties, dan zal deze zeer heftig zijn. Een aantal beleggers heeft deze schuldpapieren gekocht vanuit de aanname dat er meer liquiditeit in de markt is dan wat er in werkelijkheid is. Dit zie je niet op het moment dat posities worden opgebouwd, maar wel op het moment dat beleggers uit de markt proberen te stappen. De uitgang zal onverwachts geblokkeerd zijn als beleggers proberen hun posities te verkopen”, aldus Debelle.

De BIS schrijft in haar rapport dat een verkoopgolf versterkt kan worden door het feit dat de nominale rente in de hele geïndustrialiseerde wereld al op nul staat. “Er zijn ongetwijfeld posities in de markt die zeer afhankelijk zijn van (bijna) gratis geld. Als de kosten om te lenen stijgen zullen deze posities opgeblazen worden”, zo schrijft Debelle. Hij doelt waarschijnlijk op de beleggers die geleend geld gebruiken om hun rendement op te krikken.

Gevaarlijker dan 2007

De BIS waarschuwde in de zomer al dat de wereldeconomie in veel opzichten kwetsbaarder is voor een crisis dan in 2007. Het schuldniveau ligt veel hoger en in opkomende markten gaat het nu ook veel minder goed dan zeven jaar geleden. De schuldquote in ontwikkelde landen is sinds de val van Lehman Brothers met 20 procentpunt gestegen tot 275% van het bbp. De grote verandering zit in de opkomende markten, waar de schuldquote in een paar jaar tijd ook sterk is toegenomen. Door de extreem lage rente steeg ook hier de schuldquote met 20 procentpunt naar 175% van het bbp.

Tegenover de schuldengroei staat steeds minder groei in productiviteit, een zorgelijke ontwikkeling. Zonder economische groei wordt het steeds moeilijker schulden af te lossen. Debelle verbaast zich er dan ook over dat de financiële markten de centrale bankiers op hun woord durven te geloven. Concluderend stelt Debelle in het BIS rapport dat de financiële markten teveel risico genomen hebben en dat de illusie van liquiditeit snel kan verdwijnen. “Dat is een gevaarlijke combinatie en daar bestaat waarschijnlijk geen soepele oplossing voor”, zo concludeert de BIS.

Bron: Telegraph

BISDevelopedEconom_3072718c

De schuldquote stijgt niet alleen de ontwikkelde landen…

EMdebtBIS_3072717c

… maar ook in opkomende markten

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

5 gedachten over “BIS waarschuwt voor nieuwe crash

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders