Grootste middenklasse zit in China

Volgens het nieuwste Global Wealth Report van Credit Suisse heeft China nu al een grotere middenklasse dan de Verenigde Staten. Volgens het onderzoek van de Zwitserse bank groeit de middenklasse in China dit jaar naar 109 miljoen volwassenen, terwijl dat aantal in de Verenigde Staten is blijven steken op 92 miljoen volwassenen. Tot de middenklasse worden volwassenen gerekend die tenminste twee keer modaal verdienen in het land waar ze werken.

Middenklasse blijft groeien

Procentueel groeide de wereldwijde middenklasse vorig jaar minder snel dan het aantal rijken, maar als we Credit Suisse mogen geloven zal de middenklasse in absolute zin nog jaren blijven groeien. En het zijn de Aziatische landen die het grootste deel van deze groei voor hun rekening zullen nemen, zo verklaarde Tidjane Thiam van Credit Suisse. “Het gevolg van deze verschuiving is een verandering van het wereldwijde consumptiepatroon. Ook gaan we verandering zien in de samenleving, omdat de middenklasse historisch gezien een bron is van stabiliteit en welvaart”, zo voegde hij eraan toe.

Volgens Thiam is de meeste welvaart in de wereld nog steeds geconcentreerd in de Verenigde Staten en Europa. Desondanks is de welvaartsgroei in de opkomende markten indrukwekkend te noemen. “Denk bijvoorbeeld aan de vervijfvoudiging van de welvaart in China sinds het begin van deze eeuw”. China vertegenwoordigt een vijfde deel van de wereldbevolking, maar slechts 10% van de welvaart in de wereld. In dat opzicht kan China nog grote stappen zetten.

China wil armoede bestrijden

De Chinese regering formuleerde eerder deze week de ambitieuze doelstelling om de komende zes jaar een einde te maken aan de armoede in hun land. Maar liefst 70 miljoen Chinezen moeten de komende zes jaar boven de armoedegrens getild worden. Dit zijn mensen die volgens het Chinese bureau voor de statistiek jaarlijks minder dan 2.300 yuan verdienen. In 2014 stegen 12,3 miljoen Chinezen boven de armoedegrens uit. In 2011 waren dat er 43,3 miljoen.

Lees ook:

ChinaConsumers

Chinese middenklasse is de grootste ter wereld

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders