Huizenprijzen sneller omlaag dan men kan aflossen

De daling van de huizenprijzen komt hard aan, want in de eerste helft van 2013 verdampte er meer geld aan woningwaarde dan wat men in totaal afloste op de hypotheekschuld. Hoewel versneld aflossen voor het individu (financieel) misschien meer lucht geeft, blijkt dat voor de gehele Nederlandse huizenmarkt niet het geval te zijn. Dat is de verontrustende conclusie die de staatsbank ABN Amro trekt in haar rapport over het tweede kwartaal van dit jaar.

De bank schrijft het volgende over de situatie op de Nederlandse woningmarkt: “Het aantal vervroegde aflossingen is in de eerste helft van 2013 verder gestegen. Deze aflossingen houden verband met het toegenomen risicobewustzijn bij klanten en de lage rente op spaargelden”.

Huizenprijzen versus hypotheekschuld: 1-0

De extra aflossingen op hypotheken worden volledig teniet gedaan door de daling van de huizenprijzen. De prijzen dalen harder, met als logisch gevolg dat de loan-to-value (LTV) ratio van de hypotheekportefeuille weer stijgt. Had de totale hypotheekportefeuille van de ABN Amro eind 2012 nog een omvang van 82% ten opzichte van alle onderliggende woningen, eind juni 2013 was dat opgelopen naar 84%. De LTV-ratio laat in feite zien hoe groot de overwaarde van de woningmarkt op landelijke schaal is. Die overwaarde loopt snel terug en dat zal voor de hypotheekportefeuilles van ING en de Rabobank waarschijnlijk niet veel beter zijn.

Ook uitspraken van premier Rutte komen in een ander daglicht te staan. Hij heeft meerdere keren gezegd dat de Nederlandse huizenmarkt meer bezittingen (huizenwaarde) dan schulden (hypotheken) heeft. Maar wat is de huizenmarkt eigenlijk nog waard, zo lang het aantal te koop staande woningen zo hoog staat als nu. Wat als de werkelijke waarde van de Nederlandse woningmarkt in feite 30% of 40% lager ligt dan de waarde die in de boeken staat? Is de woningmarkt dan nog steeds in balans?

Huizenprijzen dalen sneller

Cijfers van het CBS laten zien dat de huizenprijzen sinds de tweede helft van vorig jaar weer sneller omlaag zijn gegaan. De maand juli was een stuk minder slecht, maar voorgaande maanden lieten nog een jaar-op-jaar daling van 8 tot 10 procent zien. De prijsdaling begon in de tweede helft van 2012, omdat er in de eerste helft van vorig jaar nog veel onzekerheid was over de overdrachtsbelasting. Die zou misschien weer verhoogd worden van 2% naar 6%, met als gevolg dat potentiële kopers eerder de knoop doorhakten. Het gaf een kunstmatige en tijdelijke impuls aan de huizenmarkt, zo bleek later.

Bijna kwart ‘onder water’

Binnen de totale hypotheekportefeuille van de ABN Amro had 23% eind juni 2013 een loan-to-value ratio van 100 procent of meer. Een half jaar geleden, dus eind 2012, was dat nog 22% van het totale klantenbestand met een hypotheek.

Hoewel er bij de ABN Amro nu meer huizenbezitters ‘onder water’ staan dan een half jaar geleden is het aantal betalingsachterstanden teruggelopen. Halverwege 2013 werd €3,3 miljard aan uitstaande hypotheekschuld geplaagd door betalingsachterstanden, eind 2012 was dat nog €3,6 miljard. Op €300 miljoen aan hypotheken is de betalingsachterstand in de eerste helft van dit jaar weer ingelopen. Daarbij werd ook vakantiegeld ingezet als middel om achterstallige betalingen in te lopen.

Huizenprijzen dalen sneller dan men kan aflossenHuizenprijzen dalen sneller dan men kan aflossen

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Huizenprijzen sneller omlaag dan men kan aflossen

 • Mario8282

  Het geldsysteem is het probleem. Onderzoek het geldsysteem en dan zie je “onderwater” waarom er geen oplossing komt binnen het huidige geldsysteem. Het is ook niet voor niets dat de gevestigde politiek en de mainstream media elke serieuze uitleg vermijdt van het geldsysteem.

  “Circling the drain”
  Het huidige geldsysteem heeft de dynamiek van een draaikolk waar alles wat afhankelijk is van geld rond een opzuigende gat drijft met geen kans voor ontsnapping. Dit geldt voor alle bedrijven, (landelijke/semi-) overheden, personen, etc. Alles gaat erin, letterlijk ALLES ! ! !

  Van MUNTUNIE naar SCHULDENUNIE tot FAILLISSEMENTSUNIE.

  De Euro is een piramidespel en een uitknijpmachine van de Federal Reserve.
  De Euro is een gecamoufleerd US Dollar surrogaat waarmee de economie binnen de hele Eurozone een zeepbel is geworden.

  Zolang dit systeem aanblijft zullen we meer schulden dan geld hebben in het Eurosysteem:
  – de schulden zullen blijven groeien
  – de economie zal blijven krimpen
  – de speculanten verrijken zich mateloos
  en de politici van alle kleuren schieten op elkaar maar laten het systeem met rust.
  Kan het nog erger? Beetje dictatuur misschien of beetje oorlog. Wie weet!

  Al komen er belastingen van 100% (honderd %) op alle inkomens en toch zullen er meer schulden dan geld in het systeem blijven. Alle pleisters op de pus zijn zinloos.

  Het probleem is het systeem.

  “Hervormen”, bezuinigen, lastenverzwaring, investeren, meer belastingen, meer “stimulus”, etc. zijn zinloos.

  Oplossing:
  – bankensplitsing volgens de Glass-Steagall Act
  – SOEVEREINE MUNT, een Europees Euro a.u.b. of anders géén Euro
  – voorrang aan de ontwikkeling van de fysieke economie.

  Hoe langer dit systeem aanblijft des te erger want dan zullen we heropstarten vanaf een steeds dieper wordend punt.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders