De tien best gelezen artikelen van 2015

Waar begin je als een overzicht wilt maken van de meest spraakmakende gebeurtenissen van het afgelopen jaar? Op financieel en geopolitiek gebied zijn er weer zoveel dingen gebeurd dat het moeilijk is een goede selectie te maken. We doken in het archief en verzamelden de tien best gelezen artikelen van het afgelopen jaar. Vooral de documentaire over Martin Armstrong en de onze berichtgeving over ISIS trok de aandacht van een groter publiek.

1. Amerikaanse voorspeller Martin Armstrong verwacht financiële crisis (37.757 keer gelezen)

Het artikel dat dit jaar met afstand het beste gelezen werd gaat over Martin Armstrong, de ontwikkelaar van een economisch model dat door de jaren heen bijzonder vaak aan het juiste eind is geweest. Het uiteenvallen van Rusland in 1998, een dieptepunt voor de olieprijs en de goudprijs in 1999, de technologiebubbel in 2000, het uiteenspatten van de vastgoedzeepbel in 2007 en de Europese schuldencrisis in 2011 zijn zomaar een paar voorbeelden die Martin Armstrong ruim van tevoren heeft zien aankomen.

Toen een documentaire over Armstrong op de Nederlandse televisie werd uitgezonden wisten veel mensen dit artikel op onze site te vinden. De volledige documentaire hebben we vervolgens ook op de site geplaatst en ook deze haalde de top tien!

1998-Forecast

Enkele juiste voorspellingen uit het model van Armstrong

2. Poetin: “ISIS krijgt financiering uit 40 landen” (28.851 keer gelezen)

De afgelopen jaren heeft Rusland zichzelf prominent op de kaart gezet als wereldspeler. Niet alleen vanwege de omstreden annexatie van de Krim in Oekraïne, maar ook voor de bemiddelende rol die Poetin speelde in Syrië. Assad werd ervan beschuldigd chemische wapens te gebruiken tegen zijn eigen bevolking, een beschuldiging waar tot op heden maar weinig bewijs voor gevonden is. Toen de Amerikanen dreigden met maatregelen wierp Rusland zich op als de bemiddelende partij. Poetin stelde voor alle chemische wapens van Syrië onder internationaal toezicht te stellen. Assad en daarmee werd de angel uit de discussie gehaald.

Toch kon daarmee niet voorkomen worden dat Syrië in een chaos verzeild raakte. De strijders die de regering van Assad probeerden omver te werpen, en die daarin gesteund werden door de Amerikanen, bleken een veel grotere bedreiging voor de stabiliteit in de regio dan de regering van Assad zelf! Opeens had iedereen het over Islamitische Staat, ook wel IS, ISIS of Daesh genoemd.

Wie zijn deze terroristen? En waarom is deze organisatie zo lastig te bestrijden? Volgens de president van Rusland komt dat omdat de terreurorganisatie direct of indirect financiering krijgt uit veertig verschillende landen, waaronder leden van de G20…

putin-g20-oil

Poetin: “ISIS krijgt financiering uit veertig landen”

3. Starikov: “ISIS is door Westen gecreëerd om Rusland en China te dwarsbomen” (17.868 keer gelezen)

starikovEr zijn meer Russen die beweren dat Westerse landen met hun Midden-Oosten beleid voor een belangrijk deel hebben bijgedragen aan de opmars van ISIS. Ook de Russische auteur, historicus en politicus Nikolai Starikov neemt geen blad voor de mond. Volgens hem hebben de Verenigde Staten door de regio te destabiliseren en regeringen omver te werpen een voedingsbodem gecreëerd waarin deze terreurbeweging kon groeien. Om de absolute wereldmacht te blijven wil de VS chaos creëren op het Euraziatische continent, zo redeneert Starikov. Lees hier zijn hele verhaal.

4. Uitgelicht: De oliehandel van ISIS in kaart gebracht (13.845 keer gelezen)

Israël en Turkije spelen een sleutelrol in de oliehandel van ISIS, zo concludeert de site Al Araby uit diverse bronnen die rechtstreeks bij deze handel betrokken zijn. De olie die de terreurgroep produceert in Syrië en Irak wordt op de grens met Turkije verkocht aan handelaren, waarna de olie met een groot aantal vrachtwagens naar Turkse havensteden aan de Middellandse Zee wordt gebracht. Daar wordt de olie weer doorverkocht en per schip naar Israël gebracht voor verdere raffinage.

Nadat we op Marketupdate de oliehandel van ISIS op de kaart hadden gezet bereikte het nieuws ook de reguliere media. Turkije blijkt inderdaad een belangrijke rol te vervullen in de olietransporten en daarmee in de financiering van de terroristen.

isis-oil-israel

De route die de olie van ISIS aflegt (Bron: Al Araby)

5. Video: Poetin over de opmars van ISIS (9.158 keer gelezen)

Poetin ergert zich aan de imperialistische ambities van de Verenigde Staten en beschuldigt het land van het destabiliseren van de regio. Volgens Poetin heeft de VS daarmee de voedingsbodem gecreëerd voor de opkomst van een terreurbeweging als ISIS. In het volgende videofragment legt hij in heldere bewoording uit wat er volgens hem mis is met het buitenlandse beleid van de Verenigde Staten. We hebben het videofragment vertaald, de vertaling is hier te vinden.

6. Nederland heeft meer schulden dan Griekenland (8.928 keer gelezen)

Vaak wordt gesuggereerd dat Griekenland een buitensporig hoge schuld heeft, maar in hoeverre klopt die bewering? En hoe zit het met de totale schuldenlast van Nederland? Marketupdate verzamelde de meest recente cijfers van Eurostat en maakte daar de volgende grafiek van. We kregen terecht de opmerking te horen dat er in Nederland ook veel pensioenvermogen en spaarvermogen tegenover staat, maar dat neemt niet weg dat we als Nederlanders moeilijk kunnen oordelen over hoge schulden in de Zuid-Europese landen…

publieke-private-schulden-europa

7. Documentaire The Forecaster gemist? (5.254 keer gelezen)

Forecaster_Plakat-teaserNaar aanleiding van een eerder nieuwsbericht over Martin Armstrong plaatst Marketupdate hierbij een link naar de documentaire over The Forecaster. Deze interessante documentaire was gister te zien op NPO 2 en staat nu op uitzending gemist. Wanneer u de aflevering nog niet heeft gezien en interesse heeft in economische theorieën, is deze documentaire zeker een aanrader.

De documentaire die op televisie werd uitgezonden is een ingekorte versie van de volledige documentaire. Het origineel duurt 100 minuten, terwijl deze versie van de NPO is teruggebracht tot een uur. We kregen van lezers al te horen dat er bepaalde stukken waren weggeknipt uit de originele documentaire. De volledige versie van 100 minuten is te bekijken op Vimeo tegen een vergoeding van €17,92.

8. Meer dan 50 onthoofdingen in Saoedi-Arabië (4.922 keer gelezen)

onthoofding-sa-teaserIn Saoedi-Arabië stonden op één dag vijftig onthoofdingen op het programma. Het waren mensen die veroordeeld werden voor ‘terrorisme’ en die door de regering als ‘criminelen en ‘Al-Qaida terroristen’ omschreven werden. Opvallend is dat heel veel veroordeelden afkomstig waren uit het plaatsje Awamiyya, dat al sinds 2011 bekend staat als het epicentrum van demonstraties tegen de regering van Saoedi-Arabië. De bevolking is daar overwegend Sjiitisch.

De Verenigde Naties hebben Saoedi-Arabië eerder dit jaar nog voorzitter gemaakt van een forum in de Mensenrechtenraad, wat wereldwijd tot een storm van kritiek leidde.

9. Vermogensrendementsheffing voor rijken omhoog (4.600 keer gelezen)

In augustus bereikte de regering een overeenkomst over het hervormen van de vermogensbelasting. Het fictieve rendement wordt lager voor kleine vermogens en hoger voor zeer vermogende mensen. Een opmerkelijk besluit, omdat het vandaag de dag al moeilijk is de verwachte 4% rendement te halen. Het is meer een nivellerende maatregel, ook omdat de ondergrens wordt opgerekt en lagere vermogens effectief minder vermogensbelasting gaan betalen. Kennelijk zit er ook vermogen bij de Marketupdate lezers, want dit artikel haalde de top tien!

belastingdienst-en velop

10. Poetin: “Vluchtelingencrisis Europa was volledig te verwachten” (4.401 keer gelezen)

Volgens de Russische president Poetin was de vluchtelingencrisis in Europa volledig te verwachten. De vluchtelingenstroom naar Europa is volgens hem namelijk het directe gevolg van het Westerse beleid in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika, waardoor een voedingsbodem kon ontstaan voor terreurbewegingen en jihadisten. Naar de mening van Poetin wordt in het Westen niet altijd even goed geluisterd, maar bij de Marketupdate lezers wel! Lees hier het hele artikel.

Geboeid door dit jaaroverzicht? Bekijk dan ook eens onze jaaroverzichten van 2014 en 2013.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo