Bill Gross: Amerikaanse overheid leent gratis dankzij QE4

De Federal Reserve kondigde woensdag een nieuwe stimuleringsronde aan, die we voor het gemak QE4 noemen. De centrale bank zal per ingang van januari maandelijks $45 miljard 'bijdrukken' om Amerikaanse staatsobligaties mee te kopen. Tegelijkertijd blijft het haar maandelijkse aankopen van $40 miljard aan hypotheekschulden voortzetten, wederom met nieuw gedrukt geld.

“Wat er in feite gebeurt, en dit is heel belangrijk, is dat de overheid obligaties uitgeeft die opgekocht worden door de centrale bank. Die stuurt vervolgens de rente over deze obligaties weer terug naar de overheid”, zo verklaarde Bill Gross in een interview op Bloomberg. “Dat betekent dat de overheid gratis geld kan lenen. Maar er zijn complicaties en inflatie is daar één van”, zo voegde de topman van Pimco eraan toe.

De officiële inflatie is totnogtoe beperkt gebleven in de VS, waardoor de Federal Reserve haar monetaire beleid voortzet. “De inflatie lift ruim beneden de 2% en de Federal Reserve heeft daar geen problemen mee. Maar uiteindelijk, als je gratis geld weggeeft en een fiscaal beleid in stand houdt dat diepe rode cijfers schrijft, dan komt er een moment waarop de inflatie begint toe te nemen”, aldus Gross.

 

Rente

De interventies van de Federal Reserve draaien voor een belangrijk gedeelte om de rente. Die moet laag blijven, zowel voor de overheid als voor consumenten. Door rechtstreeks staatsobligaties en hypotheekleningen te kopen probeert de centrale bank de rente omlaag te brengen, terwijl de rente die ze zelf kan bepalen al jaren op 0 tot 0,25 % staat. Door een lagere rente is de Amerikaanse overheid minder geld kwijt aan het financieren van haar schulden, terwijl particulieren door de lage rente makkelijker met geleend geld een huis of auto kunnen kopen.

De Fed is redelijk succesvol geweest in het omlaag drukken van de rente op staatsobligaties, want een 10-jaars Treasury kent nu een rentevergoeding van 1,73%. Vijf jaar geleden kreeg een belegger voor dezelfde soort obligatie met een looptijd van tien jaar een rente van 4,14%. Het is de vraag hoe lang de centrale bank de financiële markten nog de baas kan zijn, want Bloomberg merkte op dat de rente op de staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar en 30 jaar juist omhoog is gegaan sinds de aankondiging van QE4. Met andere woorden, de obligatiekoersen gingen juist omlaag, het tegenovergestelde van wat de Federal Reserve wenst te bereiken.

Dit kan natuurlijk een korte termijn beweging zijn, maar op de langere termijn zullen steeds meer beleggers afhaken. De combinatie van een lage rentevergoeding en een hogere inflatie(verwachting) levert een negatief rendement op. Beleggers die uit kunnen stappen zullen dat vroeg of laat doen, waardoor de centrale bank nog meer schulden moet gaan opkopen. De rente op Amerikaanse staatsobligaties is dus iets om rekening mee te houden. Als die niet verder daalt of zelfs begint te stijgen ligt meer stimulering door de Federal Reserve in het verschiet.

Bron: Bloomberg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.